Doe de pizza-walk in Oud-West

Pizza a portafoglio van nNea Pizza
Hoogstins2024

Er is weer nieuws aan het westelijk pizza-front. Zo vind je bij nNea in de Bilderdijkstraat een pizza die je kunt eten terwijl je wandelt: pizza a portafoglio. En dat is zeker niet het enige pizza-nieuwtje!

Aan goede pizza’s geen gebrek in ons stadsdeel. Yam Yam, Buurman & Buurman en Fuoco Vivo zijn slechts enkele van de vele klinkende pizza-namen bij ons in de buurt. Op de Overtoom zit sinds enkele weken een tijdelijke nieuwkomer die maar wat graag in dat rijtje zou belanden: La Calzoneria. De dubbelgevouwen pizza’s van deze pop-up komen uit de keuken van Otto Volante, een ‘veelbelovend restaurant’ dat net voor de eerste lockdown openging.

Calzone Donatella of Silvio?
Op vrijdag en zaterdag kun je behalve de pizza’s ook het dagmenu van Otto Volante en flessen (natuur)wijn scoren. Het calzone-menu is op 22 januari vernieuwd en bevat nu onder meer een Donatella (paddenstoelen, ham, cavolo nero, dragon, Parmezaan) en een Laura (aardappel, mosterd, paprika, sesamolie en het Japanse kruid shiso). De Silvio is ook niet mis. Deze ‘jongen’ is belegd met ricotta, chili, gember, ansjovis en ‘nduja, een pikante smeerbare Italiaanse worst. Je kunt de pizza’s afhalen of laten bezorgen, eventueel met een schotel Italiaanse charcuterie en/of een appel-karamel-vanilledessert erbij.

Pizza-portemonnee
Maar hoe bijzonder de pizza’s van La Calzoneria ook zijn, ze zijn te groot om uit ‘t vuistje te eten en er rustig mee door de straten te zwalken. Dat is anders bij het type pizza dat nNea Pizza sinds januari in het assortiment heeft: pizza a portafoglio. Deze pizza is dichtgeklapt en heeft de vorm van een portemonnee (portafoglio). De pizza staat ook bekend als ‘libretto’ (boekje). Naar verluidt is deze pizza rond 1850 uitgevonden door pizzeria Port’Alba in Napels. nNea verkoopt ze met verschillende toppings, zoals met gerookte tomaat, varkenswang, mozzarella en oregano. De eenvoudigste ‘portemonnee’ is de Marinara met tomaat, knoflook, basilicum en oregano.

Nieuwe generatie pizza’s
nNea is trouwens niet de eerste de beste pizzeria: naar eigen zeggen is dit de plek waar de eeuwenoude Napolitaanse pizzabak-traditie opnieuw is uitgevonden én verbeterd. De zaak, die vorig jaar de pizza-meditatie lanceerde, beschouwt zichzelf als de ‘metropolis for the new generation pizza’. In coronatijd verkopen ze naast pizza a portafoglio ook diepvriespizza’s, inclusief een Quattro Pomodori speciaal voor vegans.