Op truffeljacht in de herfst: 17 haltes in West

Truffel Boutique op de Overtoom. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Truffels horen bij de herfst als ijs bij de zomer. Om ze te vinden, hoef je het land niet uit. Kijk gewoon goed om je heen!

TRUFFELTEMPEL
1. Truffle Boutique, Overtoom 255H
In West is de zaak van Lars Horst Pellekaan dé plek om je honger naar truffels te stillen. Je vindt er zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken met truffel. Vandaar dat we de zaak doopten tot truffeltempel. Je kunt er lunchen met kreeftsandwiches en chicken hotdogs met verse truffel. Bestel je een artisjok- of burratasalade, dan doet Lars daar ook met liefde verse truffel overheen. Tosti’s zijn er ook in overvloed, waaronder een tuna melt met een tonijn-truffelsalade. ’s Avonds duikt de zwam op in de vulling van de ravioli en in de truffelmayo bij je Parmesan fries. Hoewel Lars de onbetwiste truffelkoning van Oud-West is, zijn er in die buurt en de rest van West nog meer adressen waar je de mysterieuze, aardse smaak kunt proeven.

OUD-WEST
2. De Ballenbar, Foodhallen
Van de zeven soorten bitterballen die hier op de kaart staan, bevat er eentje pastinaak en een beetje truffel.

3. De Italiaan, Bosboom Toussaintstraat 29
Het leven is zoet bij dit restaurant in de mooiste straat van Oud-West. Truffelfans gaan vast uit hun dak van de pizza met fior di latte (een type mozzarella), gorgonzola, rucola en truffel.

4. La Parole, Kwakersstraat 24
Bij dit Franser dan Franse adres maakt de kok op verzoek een omelet met truffelkaas, die hij serveert op een brioche met huisgemaakte mayonaise.

5. The Genius, Kinkerstraat 30H
Om Amsterdammers te voorzien van dé Brabantse lekkernij gooide Marcel Ginus het roer om en begon hij een zaak waar hij traditionele worstenbroodjes verkoopt. Naast die ‘gewone’ worstenbroodjes verkoopt hij ook worstenbroodjes deluxe met toppings, zoals The Triple Truffle. Bestel je die, reken dan op een broodje met varkensgehakt, truffel en Parmezaanse kaas, plus truffelmayo en truffel crisps. Meer over deze nieuwkomer vind je hier.

6. Rosti, Jan Pieter Heijestraat 88
Voor een ‘bella giornata’ zit je goed bij deze delicatessen- en afhaalzaak, waar fijne broodjes over de toonbank gaan. Bijvoorbeeld een foccaccia met Parmaham, buffelmozzarella en witte truffelboter.

7. Sterk, De Clercqstraat 7
Delicatessenzaak die oneindig lang open is en barst van de champagnes in alle maten en soorten. Op truffelgebied kun je er ook je lol op. Olie van witte of zwarte truffel, blikken kaasfondue met truffel, chips met zwarte truffel. Je vindt het er allemaal.

8. Tacoteca, Ten Katemarkt
Bij deze populaire kraam lijkt het altijd feest te zijn. De eigenaren van deze taqueria beleggen hier taco’s met onder meer gegrilde steak, groenten of huitlacoche, Mexicaanse truffel.

BOS EN LOMMER
9. Ottavi Smaakwinkel, Jan van Galenstraat 102H
Deze snoepwinkel voor volwassenen barst bijna uit zijn voegen van al het lekkers in de schappen. Vanzelfsprekend heeft eigenaar Mark Bosman ook op truffelgebied wat te bieden, zoals pecorino met truffel en saltufo, een bolletje salami gevuld met truffel en omhuld door Parmezaanse kaas. Verder heeft hij een crème/tapenade van 70% gemalen zomertruffel in het assortiment. “De smaak is bijna even intens als die van verse truffel”, vindt Mark.

DE BAARSJES
10. Caseus, Jan Evertsenstraat 29
De eigenaar van dit snoepje van een delicatessenzaak verkoopt voornamelijk producten uit Italië, zoals uit Piemonte, een regio die befaamd is om zijn hazelnoten en truffels. Qua noten mag je de crema nocciolo niet missen. Vergeleken bij deze hazelnootpasta is Nutella de ultieme loser. Wat betreft die andere delicatesse is de salami met truffel een slimme zet. Of neem een potje truffelhoning mee. Parmezaanse kaas erbij en je weet niet wat je proeft.

WESTERPARK
11. Bacco, Fannius Scholtenstraat
De koks van dit restaurant weten wel raad met vlees, stevige gerechten en truffel. Bestel je de tagliatelle met truffelroomsaus, dan kun je er verse truffel overheen laten schaven.

12. Bar CocoVin, Pazzanistraat 10
Bar-bistro op Westergas met een hand vol borrelhappen, zoals gefrituurde risottoballetjes met truffel, paddenstoel, mozzarella en tomaat.

13. De Pizzabakkers, Spaarndammerstraat 51H
Deze keten heeft het truffelseizoen geopend met een salade van mesclun, courgette en truffeldressing. Daarnaast is er een speciale novemberpizza met truffelsalami, tomaat, olijven, mozzarella en truffelmascarpone.

14. Osteria Bella Ciao, Van Hallstraat 613
Het tweede filiaal van dit restaurant uit Zuid is sinds oktober in bedrijf en strooit met truffel op de bruschette miste, pasta en pizza. Ook duikt de zwam op bij de ossenhaas uit Nieuw-Zeeland.

15. Yam Yam, Frederik Hendrikstraat 88-90
Deze Italiaanse trattoria is al decennia Mjam Mjam. Een van de klassiekers is de pizza Yam Yam. De toppings die je krijgt op deze pizza zijn los van los van elkaar oké, maar zijn samen ronduit sensationeel: tomatensaus, mozzarella, mascarpone, achterham, rucola, Parmezaan én truffelsaus.

16. Tarantella, Bentinckstraat 32
Zodra je hier binnenloopt, gaat de zon schijnen. Het is er niet alleen een warme, gezellige boel, je eet er ook nog eens formidabel. Neem de proef op de som met deze huisgemaakte ravioli met truffel in een saus met boter en geflambeerde cognac met salie

17. Vessel, Revaleiland 500
In dit coole restaurant van hotel Boat & Co maakt de kok op verzoek een The Notorious M.U.F.F.I.N. voor je: een Engelse muffin met Spaanse ham, burrata, een gebakken ei en truffel.