Caseus is een snoepje van een delicatessenzaak

Jeroen en Mirjam. Voor de foto even zonder mondkapjes. (Foto: Patricia Jacob.)
Hoogstins2024

Caseus – Latijn voor kaas – is een snoep- en cadeauwinkel ineen. Op de toonbank van deze delicatessenwinkel in de Jan Evertsenstraat ligt een kerstpakket met alle ingrediënten voor spaghetti carbonara, inclusief eieren en spek. Bij de ingang staat iets anders waar ik meteen voor val: een megagroot blik gevuld met 500 gram patatas fritas, Spaanse chips (19,95 euro). Hét chill-cadeau voor de zoon (17) van mijn vriendin Bianca. Daar ga ik lekker de gulle, coole tante mee uit hangen!

Italië in de hoofdrol
Zoals we eerder schreven is Jeroen de Waal de eigenaar van deze delicatessenzaak, die in september openging. Tot die tijd was hij bedrijfsleider bij Fromagerie L’ Amuse aan het Olympiaplein in Zuid. Bij Caseus verkoopt hij voornamelijk producten uit Italië. Welk gebied zijn voorkeur heeft? “Ik kan niet kiezen, elke streek heeft zijn eigen specialiteiten.”

Sicilaanse pistaches
Zo heeft hij goede herinneringen aan het ijs op Sicilië. “IJsmaker en chocolatier Kees Raat gaat er geregeld heen om ingrediënten in te slaan. Hij gaf me adressen van de allerbeste zaken om ijs te halen.” Jeroen genoot van het ene na het andere excellente ijsje, en knabbelde terloops aan de befaamde pistaches die het eiland rijk is. Deze nootjes vind je terug in de potjes pistacchio crema die hij verkoopt. Ik gris een potje mee. “Bonbonvulling in een potje!”, zegt Jeroen. “Net als de crema nocciola uit Piemonte. Hier, proef maar!” Ai, ai, hoe lekker is dít. Om je vingers bij af te likken: vergeleken bij deze hazelnootpasta is Nutella de ultieme loser.

Biologische Parmezaanse kaas
Jeroen gaat zo’n vijf keer per jaar naar Italië. Van bijna alle lekkernijen in de zaak heeft hij het productieproces bijgewoond en kent hij het verhaal achter de producten. Als ik hem vraag om een goed stuk kaas is hij niet te stoppen: biologische Parmezaanse kaas moet het zijn. “Parmezaanse kaas is sowieso lekker, maar deze is puurder dan de ‘gewone’ versie. Bovendien is er een bijzondere melk voor gebruikt: de melk komt van koeien die op de bergweides bij Bardi hebben gegraasd.” Bardi ligt in de provincie Parma. Het gras in de nabijgelegen bergen is er sappig en opvallend kruidig, aldus Jeroen. “Die smaak proef je terug in de kaas.” Ik mag een stukje proeven. Het wordt eentonig: maar ook dit is uit de kunst. De kaas is vol van smaak, fris en iets fruitig.

Gorgonzola dolce
Jeroens collega Mirjam heeft nog een tip voor me: “Gorgonzola dolce! Crackertjes erbij en dan dippen in de romige kaas. Ideaal voor bij het Netflixen.” Net als Jeroen heeft Mirjam eerder bij Fromagerie L’ Amuse gewerkt. “Ik merk dat mensen hier anders boodschappen doen dan in Zuid. Hier komen klanten voor één of twee ons kaas. In Zuid kopen klanten grotere hoeveelheden, een pond of meer. In West bekijken ze het van dag tot dag. Er wordt minder ver vooruitgekeken. Misschien komt dat omdat hier meer jongeren binnenkomen.”

Umbrische ham
Hoewel ik zelf geen jonkie ben, kies ik ook vaak voor kleine hoeveelheden. Bijvoorbeeld als ik vleeswaren insla, zoals vandaag. Ik bestel een ons salami met truffel, plus een ons  prosciutto di Norcia. Ik had natuurlijk ook twee ons van die Umbrische ham kunnen nemen, maar een mix van charcuterie is diverser én spannender.

Vegan wijn
Ondertussen begint de teller aardig op te lopen. Als een kip zonder kop blijf ik bestellen. Waar komt die hebzucht vandaan? Ik ben gegrepen door koopdrift. Nog een flesje vegan wijn erbij – terwijl ik géén vegetariër ben, laat staan een veganist. Een goede olijfolie, tuurlijk waarom niet? Olijfolie kan ik altijd gebruiken. Zeker die van het familiebedrijf De Ritis (15,50 euro). Niet voor niets is deze olie ook te koop in de webshop van het onvolprezen restaurant Toscanini. Het assortiment van Caseus is zó goed dat ik mezelf na een half uur echt de zaak uit moet schoppen. Anders steven ik af op een persoonlijk faillissement.

DeWestkrant