Op de stoep bij Fort Negen staan geregeld lange rijen voor desembrood met donkere korst, baguettes, croissants en cruffins. Je zou bijna vergeten dat er in de Jan Evertsenstraat nog minstens 11 andere zaken zijn waar je je boodschappentas ook prima kunt vullen! Wij zetten ze in de spotlights.
Nr. 21, Grapedistrict (1)
Ook dit filiaal van de bekende keten heeft een overzichtelijk wijnaanbod. Daardoor is het doorgaans een eitje om de ideale witte, rode of mousserende wijn te vinden. Dreig je toch te verzanden in het aanbod, slaak dan een hulpkreet. Het personeel helpt je graag.
Nr. 23H, Betjeman & Barton (2)
Bij deze theewinkel kun je tussen meer dan tweehonderd soorten thee speuren naar jouw favoriet. Het bedrijf is in 1919 in Parijs opgericht door Arthur Betjeman en Percy Barton. Sinds 1992 zit het theehuis ook in Nederland. Behalve klassieke thee biedt het merk ook ‘unieke en uitgebalanceerde’ theeblends aan. Onlangs organiseerde ik een Italiaanse high tea en schonk ik er een delicate en verfrissende groene thee van Betjeman & Barton bij, Les Invités (linde, citroenverbena, lychee, pompelmoes, perzik, rozen). Een aanrader!
Nr. 29, Caseus (3)
Bij dit snoepje van een delicatessenzaak vind je vooral producten uit Italië. De eigenaar beperkt zich niet tot een bepaalde streek van dit prachtland. “Ik kan niet kiezen, elke streek heeft zijn eigen specialiteiten.” Een goed punt! Ik hunker nog geregeld naar de gorgonzola dolce die ik ooit bij Caseus kocht én de crema nocciola die ik er mocht proeven. Om je vingers bij af te likken: vergeleken bij deze hazelnootpasta is Nutella de ultieme loser. Voor wijn- of olijfolietips kun je er ook terecht. Daarnaast snijdt de crew met liefde de fijnste plakjes ham en andere vleeswaren voor je af.
Nr. 83, Bakkerij Hicret (4)
Deze bakkers werken bijna het klokje rond, en dat verdient veel respect. Vanaf 5.30 ‘s ochtends tot 22.00 uur ‘s avonds kun je hier croissants, chocoladebroodjes, stokbroden en Turkse broden, inclusief bagels met sesam (simit) in laten pakken. Wil je je snack-trek stillen, hap dan in een Turkse pizza, broodje döner of een spinaziepannenkoek.
Nr. 89H, T’s Teabar (5)
Oké, deze thee- en koffiebar is geen standaard winkel. Maar de zaak van Nazish en Sufian heeft wél een winkelgedeelte voorin. Je kunt er theeblaadjes uit een van de koperen blikken laten afwegen, maar het is minstens zo smakelijk om een van de pakjes thee van T’s eigen merk te scoren. Zoals ik in dit artikel schreef, hebben de mannen eind februari hun collectie theezakjes gelanceerd. “Als ondernemer wil je vooruit en je merk uitbouwen”, aldus Nazish. Een filiaal in Abu Dhabi is er al, een vestiging in Riyad zit in de pijpleiding.
Nr. 87H, De Indo van Jan Eef (6)
Tegenwoordig kun je gele rijst bij de supermarkt kopen. Maar think twice. Geloof je nou echt dat het lekker is als je een pak rijstkorrels met gele kleurstof in een pan water flikkert en laat koken? Voor het echte werk kun je veel beter naar deze toko gaan en vragen om nasi kuning. Deze gele rijst, die traditioneel wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden, is gekookt in kokosmelk en dankt zijn kleur aan de geelwortel erin. Uit de nasi kuning van deze uitstekende toko steken flink wat kruiden: limoenblaadjes, sereh (citroengras). De smaken die hier uit de keuken komen, doen me denken aan het superlekkere eten van mijn Indische moeder. Een fijne zaak.
Nr. 96, Marco’s Groentespeciaalzaak (7)
Bij dit familiebedrijf, dat al 74 jaar bestaat, staat nu de derde generatie aan het roer. Marco is altijd in voor een grap en een grol en staat elke dag weer te ‘shinen’ boven zijn fraaie koopwaar. Het fruit ligt er zó stralend bij dat ik me soms afvraag of hij zijn appels en sinaasappels poetst. Zijn fruit gaat onder meer in de (slagroom)toetjes die hij verkoopt en zijn eigen fruitsalade. Hartigere salades zijn er ook, bijvoorbeeld eentje met kip en rucola of een tonijn-pastasalade. Daarnaast liggen complete maaltijden, inclusief stamppotten met ballen. In de schappen bij de ingang vind je biologische ingrediënten waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.
Nr. 116, Mop Vishandel (8)
De roots van deze geliefde viswinkel gaan terug tot 1931. In al die decennia is Mop uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam en daarbuiten. In 2015 werd de winkel uitgeroepen tot ‘Beste Zelfstandige Winkelier van Nederland’. In deze droom van een viswinkel eet je Hollandse Nieuwe, paling, makreel en gebakken vis: kibbeling, mosselen, schol. Ook kun je er net zo makelijk paella, visbami, sashimi van gebrande zalm of een poké bowl bestellen.
Nr. 134, Natuurvleeslagerij West (9)
Of je nu slavinken zoekt, BBQ-worstjes of ‘dijenkletsers’ (kippendij), bij deze slager zit je goed.
Nr. 136, White Label (10)
Bij deze zaak drink je specialty coffee van eigen merk, al dan niet met wat zoets erbij. Als je je koffie hebt weggetikt, kun je shoppen: flessen natuurwijn en Griekse olijfolie, zakken koffie(bonen). Voorin de winkel kun je je lol op.
Nr. 142, Aladdin’s Notenhoek (11)
In deze familiezaak kun je elke noot vinden in iedere mogelijke variant: gebrand, ongebrand, gemengd met andere noten. Daarnaast vind je er gedroogd fruit, honing, zeewiersnacks en Japanse rijstcrackers. In Aladdin’s schatkamer vind je verder granola zonder toegevoegde suikers en huisgemaakte pindakaas van Amerikaanse pinda’s, gepeld en zelfgebrand.