De nieuwe Indo op de Jan Eef verleidt met kleur en verse kruiden

(foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De familie had al Proper Indofood in het centrum en wil nu ook De Baarsjes ‘trakteren’ op gerechten uit heel Indonesië, inclusief Sulawesi.

Ik ben opgegroeid met de recepten die mijn Indische moeder van Nederlands-Indië naar Nederland had meegenomen. Elke dag was ze in de weer met de vijzel en wok om de smaak van de Indische keuken, een samensmelting van de Indonesische met de Europese keuken, te optimaliseren. Toen ik een paar jaar terug voor het eerst in Indonesië was, at ik er uitstekend – vooral in de kleinste zaken in achterafsteegjes. Alleen was de smaak net even anders dan ik gewend was. Neem nou spekkoek, de befaamde laagjescake die in Indonesië bekendstaat als ‘lapis legit’. Deze lekkernij heeft in Indonesië een minder uitgesproken smaak; minder speculaasachtig. Ook wordt er minder vaak roomboter voor gebruikt.

Nasi kuning
Bij de kersverse toko die in de Jan Evertsenstraat is geland, staan er Indonesische gerechten in de vitrine. Door de naam, De Indo van Jan Eef, was ik even in de war. Voor mij staat ‘Indo’ voor Indische Nederlanders als mijn moeder en ik, en dus voor de Indische keuken. De toko zit op de plek waar eerder Mama’s Chicken zat. De zaak is flink verbouwd en heeft als eyecatcher een vitrine vol kleurige gerechten. Mijn oog valt meteen op de schaal met nasi kuning, gele rijst.

Verse kruiden
Deze rijst, die traditioneel wordt gegeten bij feestelijk gelegenheden, is gekookt in kokosmelk en dankt zijn kleur aan de geelwortel erin. Uit de nasi kuning van deze toko steken flink wat kruiden: limoenblaadjes, sereh (citroengras). Ik word er meteen blij van. “Yes, verse kruiden”, brul ik. “Zó hoort het”, zegt het vrolijke meisje dat mij helpt. “We kunnen toch niet gewoon een zakje met kant-en-klare kruiden opentrekken?” Ik mompel dat ik dat zelf best vaak doe. “Ik begrijp dat wel”, zegt ze. “Maar u heeft toch geen toko?” Touché! En dat is maar goed ook, denk ik. Van Toko Pat zou niemand blij worden.

Roots op Sulawesi

De nasi kuning is een van de basisgerechten in de zaak. Voor 10 euro krijg je een basisgerecht plus een vlees- en groentegerecht. Het meisje dat mij helpt, is zelf geboren in Jakarta. Maar veel van haar familie heeft roots op Sulawesi. “Het eten in onze zaak komt uit heel Indonesië, maar je ziet ook invloeden uit Sulawesi terug.” Op verzoek somt ze die voor me op. “Zo verkopen wij terong blado, aubergine met een zoete, pikante saus, en ayam woku, kip met citroengras en zoete basilicum. Ons rundvleesgerecht semoor maken wij met een kaneelstokje. Rendang is van oorsprong een Sumatraans gerecht. Onze versie is wat natter dan het origineel.” De Indo van Jan Eef is de tweede zaak van haar familie. Hun eerste zaak, Proper Indofood, zit op de Vijzelgracht.

Pindasaus
De mensen om me heen bestellen erop los. De persoon voor mij neemt onder meer rendang, geroerbakte broccoli, terong blado en saté, ‘Graag met veel pindasaus’. Ik herinner me weer de woorden van mijn moeder: “Altijd pindasaus. De Belanda gooien het er te pas en te pas overheen. Op die manier proef je het eten toch niet meer?” Veel Nederlanders zien pindasaus als een soort jus, maar dat is het toch echt niet. Laten we hopen dat deze enthousiasteling straks niet alle gerechten door elkaar husselt en daarna prakt; het beruchte stamppot-effect.

Ikan Bali
Zelf pak ik het thuis anders aan. Ik heb saté zonder saus, waardoor ik de zoete marinade goed proef. De stukken kippenvlees zijn bescheiden en gelukkig niet van die hompen zoals je vaak ziet – wat trouwens géén saté is, maar gepruts. Mijn nasi goreng heeft zoveel smaak, dat ik eigenlijk geen bijgerechten nodig heb. Ik bijt in knapperige boontjes en prik in lekkere Ikan Bali: de vis is verser dan vers, de iets pittige saus tilt het witte, stevige ‘vlees’ onder het velletje naar een hoger plan. Mijn portie is op voordat ik het weet. Tevreden leun ik achterover en denk ik na over de reistip die ik van de medewerkster kreeg. “Duiken rond Sulawesi is mooi. Maar ik ben verliefd op Flores. Echt een aanrader.” Thailand staat al op ‘geel’. Zó benieuwd wanneer Indonesië volgt.

P.S. De Indo van Jan Eef heeft nog geen website of Facebook-pagina.

DeWestkrant