Comfort food uit de Jan Eef

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Voor de lekkerste broodpudding van Amsterdam fietste ik altijd naar Melly’s aan de Nieuwezijds Voorburgwal, tegenover Magna Plaza. Dat linke geslalom rond fietsende toeristen sla ik voortaan over: de ultieme bread & butter pudding is namelijk geland in West, in de vitrine van De Tweede Jeugd in de Jan Evertsenstraat. Voor 2,35 euro heb je een bonk comfort food in je handen. Zompig, kruidig én fris door de sinaasappelrasp. Een bite heeft dit kunstwerkje ook, dankzij de walnoten. Het is bijna niet te geloven dat aan de basis hiervan een weinig chic product als oud brood ligt.

Manuel en kok Benjamin, de oprichters van De Tweede Jeugd, halen dit brood een paar keer per week bij bakkerijen op. Aan het eind van de dag hebben bakkers veel brood over. Een groot deel daarvan gaat naar de dieren, de rest wordt weggegooid. Met een aantal van hen spraken ze af om die overschotten op te kopen en er iets lekkers van maken. “Met oud brood kun je ontzettend veel kanten op”, zegt Manuel. “Paneermeel, croutons, broodsoldaatjes. Het kan allemaal. Je moet ook zeker onze tosti’s proeven. Sommigen zeggen dat die de beste van Amsterdam zijn. We gaan ook nog broodsoep, Italiaanse broodsalade en lasagne met brood naar Sardijns recept serveren.’

Voorlopig etaleren ze hun producten in de buitenbar voor hun pop-up zaak. Dit pand, een voormalige juwelier, wordt nu verbouwd. Op 22 oktober gaat de zaak open en is het feest. Hoe lang de zaak openblijft, is nog onduidelijk. “Zo lang mogelijk, als het aan mij ligt.” Manuel wisselde recentelijk zijn studie industrieel ontwerpen aan de TU in Delft in voor het ondernemerschap en verhuisde van zijn studentenstad naar Amsterdam. “Ik stond met mijn ‘slakkenbar’ op de Rollende Keukens en besloot dat ik fulltime wilde ondernemen.” Hij heeft grote plannen met De Tweede Jeugd. ‘We willen nog meer producten een tweede leven geven. We liggen al bij De Ceuvel, BBRood en Bakkerij Westerpark, maar willen graag meer verkooppunten. Een keten van tostibarretjes in Amsterdam lijkt me ook gaaf. Filialen van De Tweede Jeugd in andere steden? Wie weet!”
www.detweedejeugd.nl