Onrust over plan hoge woontoren langs Jan Eef

Hoek Orteliuskade en Jan Evertsenstraat, waar volgens de gemeente plaats is voor een woontoren. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Buurtbewoners kunnen binnenkort hun mening geven over plannen voor een hoge woontoren op de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Orteliuskade, vlakbij het Rembrandtpark. Over de plannen is onrust ontstaan onder een aantal omwonenden. Op Facebook roert zich een groep met de naam Geen Monstertoren.

In een gemeentelijke projectnota uit 2018 is een beeld te zien van een veertien verdiepingen hoge woontoren, met als bijschrift ‘Impressie mogelijke uitvoering Orteliusknoop’. Dat als onderdeel van plannen om langs de Jan Eef tussen het Mercatorplein en de Sloterplas maar liefst 3200 woningen te bouwen. 

De groep Geen Monstertoren vreest vermindering van woonplezier door verlies van uitzicht en minder zonlicht. Ook stelt de groep dat de toren straks sfeer en uitzicht in het Rembrandtpark gaan bepalen. De bouwhoogte moet daarom worden beperkt tot maximaal vier verdiepingen, zo wordt gesteld.  

In een mail aan een aantal buurtbewoners laat de gemeente weten dat er een participatietraject start. “Tussen half maart en half september 2020 willen we in gesprek met bewoners en belanghebbenden over de stedenbouwkundige plannen voor deze buurt”, zo schrijven de projectmanagers. Omwonenden krijgen een brief met een toelichting op de plannen voor buurtparticipatie, zo beloven ze verder.

DeWestkrant