Vanaf juni camera’s Jan Eef en Mercatorplein

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Winkelstraatvereniging Jan Eef is tevreden met het besluit van burgemeester Van der Laan om camera’s op straat te plaatsen. Vanaf juni komt er cameratoezicht in de Jan Evertsenstraat en op het Mercatorplein, vooralsnog tot eind dit jaar.

De maatregel volgt op een serie geweldsincidenten eind vorig jaar, waaronder een schietpartij met een dodelijk slachtoffer, een steekpartij en meerdere overvallen. In totaal waren er in 2016 zes overvallen en gevallen van moord of doodslag, in 2015 was dat aantal nog nul.

Maar ook waren er fors meer straatroven en steeg de overlast door jongeren. Het aantal straatroven nam toe van twee in 2015 naar dertien vorig jaar. In vijf gevallen werd gedreigd met een wapen. Vanaf juni 2016 nam de overlast van een groep jongeren en jonge volwassenen flink toe. Een aantal van hen wonen in de directe omgeving en maken deel uit van de zogenoemde Top 1000.

De overlast bestaat volgens de burgemeester uit onder meer intimidatie, geluidsoverlast, vernielingen, gokken op de openbare weg, het negeren van het alcoholverbod en het lastig vallen van de politie als die bekeuringen uitdeelt. De politie moest ook geregeld optreden bij opstootjes en vechtpartijen op het Mercatorplein.

De toename van geweldsincidenten en overlast betekent volgens Jeroen Jonkers van winkelstraatvereniging Jan Eef niet dat het gebied weer terug is bij af. Dieptepunt was de dodelijke overval in 2010 op juwelier Fred Hund. Dat leidde tot de oprichting van buurtinitiatief Ik geef om de Jan Eef. Sindsdien is er veel verbeterd in de Jan Eef, die kampte met leegstand en criminaliteit. De situatie nu is volgens Jonkers gelukkig niet vergelijkbaar met destijds. ’’De sfeer op straat is prima.’’

DeWestkrant