Broodredders moeten weg uit Jan Eef

Tweede Jeugd in de Jan Evertsenstraat
Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De Tweede Jeugd gaat weg uit de Jan Evertsenstraat. De winkel met oud brood is zondag voor het laatst open. Het pop-uphuurcontract is beëindigd na klachten van een andere ondernemer uit de straat, zegt mede-oprichter Manuel Oostveen. De Tweede Jeugd hoopt nu op een doorstart met een verkooppunt in een caravan op het Mercatorplein.

De pop-upwinkel opende in een leegstaande ruimte. Manuel Oostveen en zijn kompaan Benjamin Namane verkopen daar overgebleven brood van bakkers en maken daarvan ook tosti’s en bread&butter. Zij profiteren ervan dat de Jan Eef vorig jaar is aangewezen tot freezone, een gebied met minder regels.

Maar dat lijkt te wringen, want in de Jan Eef zijn ook middenstanders met hoge vaste lasten en keurig aangevraagde vergunningen. Die zagen dat De Tweede Jeugd tegen lage kosten en met weinig regels aan de slag kon, waarbij ook drankjes werden geschonken en producten vanaf de stoep werden verkocht.

Een ondernemer -die niet met naam wil worden genoemd- vond dit een oneerlijke vorm van concurrentie en beklaagde zich bij de verhuurder, die besloot het pop-upcontract van de Tweede Jeugd te beëindigen. ’’We hadden dit niet verwacht’’, zegt Oostveen. ’’Het ging supergoed. We hadden al veel vaste klanten.’’

De twee hopen de verkoop binnenkort voort te zetten vanuit een caravan op het Mercatorplein. Ook hebben ze plannen om een tostibar in Noord te openen. ’’We gaan hier geen negatieve energie in steken’’, aldus Oostveen. ’’Het concept heeft zich bewezen en we gaan op een andere plek verder.’’