(Nog) geen brug van West naar Noord

Het Stenen Hoofd bij de Silodam zou het beginpunt zijn van een brug naar Noord (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een fietsbrug tussen West en Noord laat op zich wachten. Het college van B en W heeft over deze mogelijke brug bij Het Stenen Hoofd nog geen besluit genomen. Het college wil in ieder geval wel een brug over het IJ aanleggen vanaf het Java-eiland. Na inspraak worden de plannen voor de zomer voorgelegd aan de gemeenteraad.

Over enkele jaren zal worden besloten over de extra halte Sixhaven voor de Noord/Zuidlijn in Noord, direct tegenover het Centraal Station. De stad gaat ook fors investeren in nieuwe pontveren. Een fietsbrug in West ter hoogte van de Silodam is voorlopig nog ver weg. Daarover wil het stadsbestuur pas later een besluit nemen als de bouw van duizenden woningen in de toekomstige Haven-Stad aan de orde is.

De kansen op een fietsbrug tussen West en Noord leken toe te nemen nadat wethouder Kajsa Ollongren aankondigde dat de Passenger Terminal Amsterdam moet worden verplaatst om het centrum te ontlasten. Met een nieuwe terminal in de Houthaven, Coenhaven of in Noord zou een nieuwe fietsbrug niet langer een obstakel zijn voor grote cruiseschepen. Maar ook werd duidelijk dat er vanuit nautische hoek grote bezwaren bestaan tegen een brug van West naar Noord.