Nieuw-West wil filiaal Rijksmuseum

Rijksmuseum, straks ook in Nieuw-West? Foto Erik Smits
Hoogstins

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud wil graag een dependance van het Rijksmuseum naar Nieuw-West halen. Dat is een goede manier om het toerisme en de culturele voorzieningen beter over de stad te spreiden, zo stelt hij.

Terwijl het centrum zucht onder het toerisme, wil Baâdoud in Nieuw-West juist meer toeristen. ’’Toerisme levert werkgelegenheid op’’, zei hij woensdagavond na afloop van de nieuwjaarsreceptie. ’’Daardoor kunnen er meer jongeren aan het werk en dat betekent minder overlast op straat.’’

Met 150.000 inwoners heeft Nieuw-West ook recht op meer voorzieningen, aldus de stadsdeelvoorzitter. ’’We zijn geen slaapstad. Wat inwonertal betreft zijn we groter dan Maastricht en Arnhem. Die steden hebben ook allerlei voorzieningen, maar die mis ik in ons stadsdeel.’’ Een filiaal van het Rijksmuseum past volgens hem prima bij Nieuw-West. ’’Hier is ruimte en we zijn goed bereikbaar.’’

Baâdoud opperde het idee over de dependance van het museum in zijn nieuwjaarstoespraak. Die toespraak werd woensdagavond overigens uitgesproken door stadsdeeldichter Hugo Hoes, omdat Baâdoud zijn stem grotendeels kwijt was.

Naast culturele voorzieningen en toeristen wil Baâdoud ook evenementen en een nieuwe universiteit naar Nieuw-West halen. Nieuw-West ontwikkelt zich volgens hem steeds meer tot een aantrekkelijk en betaalbaar stadsdeel. Tot 2025 komen er ruim 3750 nieuwe woningen bij, waaronder veel voor studenten en andere jongeren.