Eten en feesten in trein bij Lelylaan

Hoogstins2024

Station Lelylaan scoort hoog in de top van meest troosteloze plekken in de stad. Het Black Rabbit Collective wil op het braakliggende terrein bij het station een ’creatief dorp’ gaan bouwen. Het plan is om een oude trein neer te zetten, en daarin een bar-restaurant en club te maken. Daarnaast moeten er dertig zeecontainers komen met winkels en woonruimte voor creatievelingen. Groenten en fruit komen uit een urban farm.

Volgens de initiatiefnemers moet het een bruisende plek worden met markten, festivals en evenementen. Het collectief heeft zich laten inspireren door Berlijn. Als het gaat om uitgaan en creatieve projecten is de Duitse hoofdstad toch wat ruiger en spannender dan het braaf geworden Amsterdam. Op het platform Oneplanetcrowd is deze week een crowdfundingactie gestart om de ’creatieve ontwikkelplaats’ te realiseren. Het streefbedrag is 50.000 euro.

Station Lelylaan wordt gezien als een ’stedenbouwkundig verkeersongeluk’ met weinig sociale controle, zo stelt Black Rabbit Collective. Daar moet dus verandering in komen. De bedoeling is om al in maart te beginnen met de bouw van een kleine ’alternatieve economie’ met horeca, winkels en woningen. Het gaat om een tijdelijk project. Na een aantal jaren kunnen trein en containers worden verplaatst naar een nieuwe plek.

DeWestkrant