Baukje Duin maakt portret van alle ondernemers in de Jan Eef

Baukje Duin
Hoogstins2024

Deze zomer zet De Westkrant een aantal Westbewoners in het zonnetje. Baukje Duin is autonoom kunstenaar, moeder van twee kinderen en bezig met een bijzonder project: Kop & Pui. Alle ondernemers in de Jan Evertsenstraat portretteren in hun zaak. Een project dat loopt sinds februari 2018. Ze nam vrij van haar werk en stortte zich op dit project. Waarom focust ze zich zo op ondernemers in Amsterdam-West? Wat is haar binding met West?

Door Jelle Reijman

Baukje Baldegunda Duin. Baldegunda? “Dat is niet alleen mijn naam als kunstenares, het is ook echt mijn tweede naam. Mijn oma heette zo, verder niemand. Als je zoekt op Google, ben ik de enige die je vindt.” Baukje woont al twintig jaar in de Geuzenstraat en kreeg daar met haar partner twee kinderen die inmiddels op de middelbare school zitten. De kinderen zaten op de Sint Janschool en met haar man onderneemt ze al meer dan tien jaar in de Baarsjes. Eerst had haar partner een restaurant, nu runt hij op de Admiraal de Ruijterweg The Wine Spot.

Favoriete plekjes?

“Ik zit ontzettend graag in MidWest. Een ontzettend leuke, levendige plek waar van alles te doen is. Ze hebben een lekkere tuin waar je kan zitten en ik schilder hier ook mensen soms. Als ik iets leuks wil doen en er even uit wil, ga ik gewoon de stad in. Ik hou er ontzettend van om musea te bezoeken, of nieuwe plekjes te ontdekken. Ineens een kerk in, of ergens een museum ontdekken. Als ik vrij ben, ga ik dus vaak lekker op pad, of ik fiets naar mijn atelier in de Staatsliedenbuurt.”

Vrije tijd?

“Als ik vrij ben en ik ben thuis, is er altijd nog van alles te doen. De afwas moet nog gedaan worden, administratie kan ook nog wel even, toch nog even een idee opschrijven voor mijn werk. Ik duik ook wel boeken in. Geen romans, maar boeken over kunst of andere onderwerpen die mij interesseren. Ik hou van beeld en geniet enorm van magazines: huis, tuin, kunst, reizen, zulke onderwerpen. Ik heb een mooi balkon, maar ga op een mooie avond vaak bij ons op het plein in de straat zitten. Daar heb je nog tot laat zon, dat plein voelt voor mij als mijn voortuin.”

Activiteiten?

Ze geeft workshops schilderen en werkt elke donderdagavond thuis bij een familie om te zorgen voor een vrouw met Alzheimer. Daarnaast is ze druk met haar project: Kop & Pui. Hierin worden ondernemers van de Jan Evertsenstraat geportretteerd. “Ik fietste in de binnenstad over de grachten en dacht, wie wonen er in die panden? Ik wil die mensen kennen. Dat was helaas gewoon te ver bij mij als mens vandaan. In de Baarsjes daarentegen kende ik veel ondernemers en het leek mij heel tof om die koppen achter de ramen van alle winkels te hebben.” 

Kop & Pui

Het idee is dat dit jaar na de zomer alle koppen in alle puien hangen. Elke etalage met een portret van de ondernemer. “Het was nogal een groot idee, 150 ondernemers. Ik ging schrijven en dacht, waarom wil ik dit? Het bleef maar in mijn hoofd zitten. Toen dacht ik, ik ga het gewoon doen. Mijn partner steunt mij. Hij zei: ‘Neem je werk serieus, vraag subsidie aan, ga dit doen’. Zonder hem zou ik dit niet kunnen, hij staat volledig achter mij.”

(Tekst gaat verder onder illustratie)

Een portret van Jean van Jean Barbershop in de Jan Eef door Baldegunda.

Het is een bijzondere ervaring voor Baukje: “Ik vind het belangrijk dat de mensen die hier actief zijn zichtbaarder zijn en dat dit dan door mij wordt gedaan. Door mijn ogen worden de mensen geportretteerd. Ik verbind mezelf als kunstenaar met die mensen, ik ga een gesprek met ze aan en schilder die persoon. Ik moet daarvoor ook sociaal zijn en me kwetsbaar opstellen voor diegene. Die maakt een half uur vrij voor mij, dus het moet wel lukken. Ik maak de koppen in het moment. Het portret is een impressie van het moment dat ik met diegene heb. Ik werk ook nooit later verder aan zo’n schilderij. Als het klaar is, is het voltooid. Ik ga daar niet in mijn eentje mee verder, het is een momentopname. Het ontstaat dan en ik hoop dat dat voelbaar is.”

Toekomst?

Als alle portretten klaar zijn en na de zomer hangen, gaat ze nog een boek maken. Hierin komt bij elke ondernemer een stukje tekst dat ze opschrijft na het portretteren. Een bijzondere quote, een leuke ervaring, wat ze meemaakt met de geportretteerde, als aanvulling op het portret. 

Goed, en verder, als dit project klaar is na anderhalf jaar? “Ik ga denk ik wel weer wat meer workshops geven en ik ga lekker door met mijn eigen werk. Als autonoom kunstenaar ben ik voortdurend werken aan het maken en heb ik soms een expositie.”

Website Baukje: https://www.baldegunda.com/baldegunda/baldegunda.html

Instagram Baldegunda: https://www.instagram.com/baldegunda/?hl=nl

DeWestkrant