Oost-Afrikaanse smaken in Oud-West

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Helemaal klaar met pizza, poké bowls en quinoasalades? Gooi het dan over een andere boeg en schuif dan achter een schaal met gerechten uit Ethiopië of Eritrea!

In veel Afrikaanse landen deden ze al aan ‘shared dining’ voordat de term bestond. Dat is bijvoorbeeld zo in Ethiopië en Eritrea (ooit een Ethiopische provincie maar sinds 1993 een onafhankelijk land in Oost-Afrika). In beide landen is eten een sociale bezigheid; er wordt gegeten van één schaal, hoe groter het gezelschap, hoe groter de schaal. Naast de schaal liggen mild-zure pannenkoeken (injeras). Daarvan scheur je met de hand stukjes af waarin je de saus, het vlees en de groente vouwt. Ethiopische en Eritrese restaurants vind je door de hele stad. In Oud-West vind je er opvallend veel bij elkaar, rond de J.P. Heijestraat om precies te zijn.

Abyssinia, J.P. Heijestraat 190
Abyssinia is niet ‘slechts’ de naam van een eetcafé, maar ook van een kapper en supermarkt met Oost-Afrikaanse levensmiddelen, waaronder kruiden als berbere en shiro. In het eetcafé kun je de sfeer proeven van ‘het echte, gastvrije Eritrea’. Je drinkt er bananenbier uit een kalebas of een glaasje honingwijn. Slechts twee visgerechten, maar veel vegetarische gerechten; van andijvie met geitenkaas tot pompoen met Abessijnse kruiden en kikkererwten met koriander. Vlees in overvloed. Doro wot is een optie. Een traditioneel bruiloftsgerecht met kip, eieren, yoghurt of kaas. Kitfo, licht gegrilde tartaar, is er ook. Net als lamsvlees met champignons en verschillende soorten groente. Elke maandag of dinsdag kun je vanaf 19.00 uur een traditionele koffieceremonie bijwonen.
http://www.abyssinia.nl

Fenan Klein Afrika, J.P. Heijestraat 147
Voormalige café waar nu kip, rundvlees, lam, vis en groente op z’n Ethiopisch wordt bereid. Allemaal ‘goed pittig’ en ‘bomvol kruiden’, volgens recensies. “Homecooking op zijn best.” Volop exotische drankjes: kokosbier, mangobier.
https://www.facebook.com/pages/Fenan-Klein-Afrika/219525594730870?fref=ts

Lalibela, Eerste Helmersstraat 249
Naar eigen zeggen ‘het oudste Ethiopische restaurant van Nederland’. Ook hier het feestmaal doro wot met kip en tartaartje kitfo. Vis er ook, waaronder tonijn met bloemkool, milde of pittige saus en feta. Verder spannende gerechten voor vegetariërs, bijvoorbeeld spinazie met eieren, milde of pittige saus en feta. Voor veganisten is er onder meer Ethiopische boerenkool met gebakken uien en aardappel.
https://www.lalibela.nl

Addis Ababa, Overtoom 337
Voorgerechten als pompoensoep met Ethiopische kruiden en Ethiopisch brood met spinazie en kaas. De Addis Ababa Speciaal is een must vol carnivoren: rundvlees, lamsvlees, kip, eieren, groente, linzen, erwtensaus, spinazie, salade en kaas. Ook hier de doro wot en kitfo. Enkele visopties, maar veel vegetarische en veganistische maaltijden met aardappels, linzen, pompoen, wortels en/of champignons. Glutenvrij eten kan ook. Wel één dag van tevoren aangeven. Naast bieren met exotische smaken als mango en kokos ook ‘typisch Ethiopisch bier’: Bedele special beer met 5,5% alcohol – iets meer dan een flesje Heineken. Bedele zou ‘ongewoon lekker’ zijn.
https://www.addisababa.nl