West krijgt er wéér een koffiezaak bij

Koffiemerk Wakuli opent filiaal in de J.P. Heijestraat

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024
Het winkelaanbod in de J.P. Heijestraat verandert. Zo heeft G’ in West de straat verlaten. In plaats van dit mini-warenhuis komt er een filiaal van koffiemerk Wakuli dat vooral online verkoopt.

Emily en Karen hadden hun vertrek al aangekondigd op sociale media. Na drie jaar G’ in West waren ze klaar voor een nieuw avontuur. Op 31 december 2022 gingen de deuren van hun mini-warenhuis in de J.P. Heijestraat voor de laatste keer open. Sindsdien kloppen mensen er tevergeefs aan voor de glutenvrije taartjes en koekjes waar de zaak bekend om stond. Ook voor cadeauartikelen en interieurspullen moeten ze voortaan elders naartoe. Binnenkort kunnen ze in het pand wél terecht voor iets anders: specialty coffee.

 

Zwarte goud
De nieuwe eigenaar heeft de ramen dichtgeplakt en zet zich schrap voor de opening op 27 februari. Op die dag schenken barista’s koffie van Wakuli, het merk van Yorick Bruins en Lukas Grosfeld. In Oost hebben ze al een koffiebar, de zaak in de J.P. wordt nummer 2. Met Wakuli erbij krijgt de straat in Oud-West er een derde koffiezaak bij. Zo kon je al koffieleuten bij Trakteren en CoffeeRoastery. Iets verderop, richting de Kinkerstraat, klotst de koffie ook tegen de plinten. Onlangs werd het toch al riante aanbod uitgebreid met Five Ways en Cafecito.Ik ben dol op koffie, maar zelfs ik vind het wat veel. Koffie is het zwarte goud. En populairder dan ooit. Maar het straatbeeld wordt vrij eentonig met al die koffiebarretjes op elkaars lip.

Investeerders
Wakuli is overigens niet zomaar een koffiebranderijtje met barretjes. Het bedrijf is namelijk vrij hot bij investeerders. Zo meldde het zakelijke platform Emerce dat het bedrijf in 2020 1,8 miljoen binnen wist te harken om verder te groeien. Twee jaar later was het weer bingo. In juni 2022 werd bekend dat ABN AMRO in deze onderneming gaat investeren. Ook werd Wakuli in 2022 door Fonq magazine uitgeroepen tot ‘coolest Dutch brand 2022’.

Verkorting koffieketen
De koffiebonen van Wakuli komen direct van kleinschalige koffieboeren in veertien landen (Zuid-Amerika, Afrika) en worden geroosterd in een eigen branderij onder de rook van Amsterdam. Consumenten in Europa kunnen de koffie online kopen. Eventueel kunnen ze een abonnement op deze ‘lichter gebrande koffie’ nemen. Volgens Emerce kan het bedrijf door ‘de radicale verkorting van de koffieketen van boer naar consument de koffie vers aanbieden tegen scherpe prijzen’. Tegelijkertijd ontvangen de boeren ‘een aanzienlijk betere prijs’. Als de bar in de J.P. open is, kun je behalve kopjes koffie ook zakken koffiebonen en gemalen koffie kopen.

Golden Brown Bar
Wakuli is niet de enige nieuwkomer in de straat. Er komt namelijk ook een nieuwe ondernemer in het pand van de Golden Brown Bar, bekend van zijn Thaise gerechten. Baby- en kinderkledingwinkel Big & Belg zal eveneens vertrekken. Hopelijk komen er zaken die de J.P. nog niet heeft, zoals een spelletjescafé of slagerij, en zijn ze betaalbaar en laagdrempelig.