Waarom Five Ways in de Kinkerstraat niet zomaar een koffiezaakje is

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins

Bij de nieuwste koffiezaak in Oud-West betaal je evenveel voor een cappuccino met havermelk als een ‘gewone’ versie. Behalve deze meevaller kun je er ook nog prima snoepen.

Op de hoek van de Ten Katestraat en de Kinkerstraat zat tot voor kort De Koffiesalon. Inmiddels is er een andere verhuurder in het pand getrokken en staat er Five Ways op het raam. Five Ways is de eerste zaak van de gelijknamige koffiebranderij die Benjamin Kozica-O’Callaghan in 2017 begon in Melbourne, en die hij in 2018 voortzette in Amsterdam.

Speciality coffee
Zoals in veel zaken waar specialty coffee wordt geschonken, regeert bij Five Ways het minimalisme. Het interieur draait om wit, zwart en hout. Voor frutsels is hier geen plaats. Enkele planten proberen de boel op te fleuren. Via grote ramen heb je uitzicht op de bedrijvigheid van de markt. Dat Meshell Ndegeocello uit de speakers stroomt, doet me goed: van deze rapper en bassist, die debuteerde met het excellente album Plantation Lullabieskrijg ik nooit genoeg.

Can do-mentaliteit
Een kaart is er nog niet, maar volgens een medewerkster maken ze gewoon wat klanten vragen. “If we can do it, we make it.” That’s my girl. Heerlijk, die can do-mentaliteit. Ik houd het simpel: graag een cappuccino met havermelk (3,25 euro). Ze legt uit dat koffies met dierlijke melk evenveel kosten als koffies met plantaardige melk, zoals havermelk. “We doen niet aan discriminatie.” De meeste koffiezaken in de stad doen dat in melkopzicht wél. Maak je een bewuste keuze door voor plantaardig te gaan, dan kost je dat zo’n 30 eurocent extra. Absurd, eigenlijk.

Cakes en croissants
Na deze overpeinzing focus ik me op de vitrine bij de kassa. Ik zie er cakejes en croissants liggen. Dit aanbod komt van ‘several suppliers’ en wisselt per dag. De cakes komen van Babycakes uit Oud-West. De croissants met frangipane (amandelcrème) zijn gebakken door een andere local hero: Ulmus in De Baarsjes, een uitstekende zuurdesembakkerij met danish pastry, taartjes en cruffins, croissantdeeg gebakken in een muffinvorm. Zoals we eerder schreven maakt Ulmus die altijd met een romige vulling en gaat er daarnaast iets extra’s doorheen; de ene keer bloedsinaasappel, de andere keer bijvoorbeeld citroen.

Cruffins
“In het weekend is onze aanbod altijd het grootst”, vertelt de medewerkster van Five Ways. “Meestal hebben we dan ook de cruffins van Ulmus.” Handig, dat scheelt je weer een fietstocht naar De Baarsjes na afloop van je strooptocht op de Ten Katemarkt!

Doneer