Bij Dorus lunch je met brood van Loof tussen moderne kunst

Dorus. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De Coffee Roastery in de De Clercqstraat is van eigenaar, naam én interieur veranderd. Dorus lijkt wat op een galerie, maar dan wél eentje met belegde foccacia’s en mushroom toast. Patricia ging er lunchen en proefde ‘een toast die een taartbodem had kunnen zijn’.

Rechts van de ingang hangt een foto van de tekenaar, komiek en cabaretier Tom Manders, beter bekend als Dorus. Op de foto staat een handtekening van de beste man. “Ik ben opgegroeid met Dorus. Maar het is niet per se zo dat ik de zaak naar hem heb vernoemd”, zegt Tijn. “Ik vind Dorus gewoon een leuke naam. Echt Amsterdams, bovendien blijft de naam goed hangen.” Sinds maandag 5 februari is Tijns zaak in de De Clercqstraat 27 open. Voorheen zat hier een filiaal van Coffee Roastery.

Hotel en spa Zuiver
De twintiger groeide op in een ondernemend gezin; zijn vader is eigenaar van hotel en spa Zuiver in het Amsterdamse Bos. Tijn heeft zijn hele leven al in de horeca gewerkt. Zo was hij onder meer manager bij Panache in de Ten Katestraat en Helling 7 in Noord. Dorus is zijn eerste eigen bedrijf. Door het nieuwe interieur lijkt het pand veel groter dan voorheen. “Dat heb ik al vaker gehoord. Misschien komt het door de lichtblauwe muren? Ook heb ik ervoor gekozen om minder spullen neer te zetten.”

Nep-panter
Hoge donkere tafels en stoelen, tafellampen, achterin een paar fauteuils, vaasjes met droogbloemen op tafel. Je kunt moeilijk spreken van overdaad. Maar in combinatie met de kunstwaardige creaties in het pand heeft Dorus wat weg van een galerie. Ik spot een nep-panter op een boom, een groot schilderij van een wolkenhemel en een set van drie grote olijfgroene ballen van leer. “Daar kun je op zitten. Echt, ze zitten heel lekker.” Ik zie mezelf er al op klimmen en er vervolgens vanaf flikkeren. Laat maar.

Kaap Koffie
De kaart, please. Vanzelfsprekend kun je er koffie krijgen, inclusief (plantaardige) melk naar keuze. Overigens is de koffie niet van Coffee Roastery, maar van Kaap Koffie. Dit bedrijf uit Noord gebruikt Colombiaanse koffiebonen van een coöperatie van vrouwelijke boeren en laat die twee keer per jaar per zeilboot naar Amsterdam komen. Voor bij de koffie zijn er zoetigheden (wortelcake, bananenbrood), belegde focaccia’s en toast van brioche.

Taartbodem
Op het brood, dat is gemaakt door bakkerij Loof om de hoek, ligt een combi van broccoli, zuurkool en gruyère of van huisgemaakte citroenricotta, serranoham en vijgen. Hoe verleidelijk dat allemaal ook klinkt, toch ga ik voor de mushroom toast (8,50 euro). Een gouden keuze. De toast had een taartbodem kunnen zijn. De paddenstoelen erop zijn fijn sappig en goed op smaak gebracht door de knoflook, citroenrasp en tijm. Een eenvoudig geheel, maar oh zo lekker. Een beetje achterover hangen, kijken naar de actie op straat en luisteren naar Amy Winehouse. Aandachtig proeven en dan weer dóór. West heeft er een ontspannen lunchstek bij.

Foto Patricia Jacob

 

DeWestkrant