Bakkerij-patisserie-deli Loof is open

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Amper een dag open en nu al véél reuring. De bakkerij van de oprichters van Binnenvisser maakt een vliegende start.

Café Binnenvisser, de razend populaire eetstek in de Bilderdijkstraat, heeft sinds 26 mei een nieuwe buurman: Loof. Zoals De Westkrant eerder schreef, is de zaak van alle markten thuis. Loof is een bakkerij, patisserie, deli, koffiebar én boekenwinkel. Dat de oprichters van Café Binnenvisser de zaak uit de grond hebben gestampt, zie je terug in het minimalistische interieur met veel wit plus elementen van hout. Beide zaken trekken hetzelfde publiek aan: 20 tot 30 jaar, fris en fruitig, soepel gekleed – sweaters, jeans, sneakers, linnen schoudertassen.

Kookboeken
Als ik er een dag na de opening binnenloop, staat er al een mini-file voor de kassa. Het gros van de tafels is bezet, ook buiten zit aardig wat volk aan de koffie. Binnen vind je kookboeken met uitleg over fermenteren, broodbakken en patisserie maken. Ook kun je servies kopen om je eigen creaties of die van Loof te serveren.

Beeldig taartje
In de vitrine liggen soesjes waar de room met praliné bijna uit knalt. Ik spot een beeldig taartje met een intens donkere crème van chocolade en boter (ganache) op een boekweitbodem. Naast de ‘flapjes’ met feta, honing, sesam en venkel ligt nog één lamssaucijzenbroodje (4,50 euro).

Belegde broodjes
Achter de vitrine staat het schap met brood; het duurste brood is de multi loof van verschillende granen (5,75 euro). Voor 2,25 euro ga je met een baguette naar huis, voor speltbrood moet je 5,50 euro neertellen. Op verzoek belegt het personeel een broodje voor je. ‘Gewoon’ met oude kaas, komijnboter en tuinkers of bijvoorbeeld met eiersalade, aardappel (opperdoes) en een ramen ei, een gemarineerd ei, ofwel: ajitsuke tamago. Bij Loof ga je niet effe wat eten, maar ga je op een mini-avontuur.

DeWestkrant