Taartcafé Rose & Vanilla krijgt filiaal in Oud-West

Foto: Rose & Vanilla
Hoogstins2024

De zoetigheden van Rose & Vanilla zijn altijd gluten- en lactosevrij en soms ook vegan. Begin februari opent het bedrijf uit Utrecht het eerste taartencafé in Amsterdam, in de Eerste Constantijn Huygensstraat.

De taarten en cakes van Rose & Vanilla uit Utrecht zijn al op verschillende plekken in Amsterdam te koop, zoals in het Rijksmuseum, De Bakkerswinkel en Café-Restaurant Amsterdam. Maar een taartencafé hadden Daphne en Erik enkel in Utrecht. Binnenkort komt daar verandering in. De eigenaren van Rose & Vanilla zijn geland in de Eerste Constantijn Huygensstraat, waar ze begin februari een tweede taartencafé willen openen.

Bruidsmodezaak
Om de buurt alvast kennis te laten maken met hun creaties, stond Erik afgelopen weekend met een kraam voor het nieuwe pand. Ik was erbij toen hij een buurvrouw vertelde over de plannen voor de voormalige bruidsmodezaak. De vrouw ging bijna uit haar dak: “In deze straat kun je geen lekkere taart of cake kopen. We hebben jullie hard nodig.” Voor het gemak vergat ze even dat iets verderop, in de Kinkerstraat, taarthemel Baksels zit. Dat er bij Kazik in de Bilderdijkstraat ook aardig wat ambachtelijke taarten uit de oven rollen, is trouwens ook een feit.

Vegan
Toch begrijp ik haar enthousiasme wel. Rose & Vanilla is niet zomaar een patisserie. Al het biologische lekkers is hier namelijk gluten- en lactosevrij. Een deel ervan is vegan en vrij van geraffineerde suikers. Erik en Daphne begonnen hun bedrijf in 2018. Daarvoor waren ze erachter gekomen dat hun zoon en dochters lactose-intolerant waren. Ook moest hun tweede dochter een glutenvrij dieet volgen. Als reactie daarop is Daphne gaan experimenteren met het bakken van lekkernijen die ze haar hele gezin kon voorschotelen. Ze begon met gluten- en lactosevrije taart, and the rest is history.

Vegan tiramisu
De vraag naar hun producten bleek groot te zijn. In 2018 bakten ze al meer dan 100.000 taartjes en cakejes, en de teller blijft maar oplopen. Ze verkopen appeltaart ‘die zo lekker is als die van oma’, maar dan zonder geraffineerde suiker, gluten en dierlijke producten (melk, ei). De walnotenbrownies zijn minstens zo populair. Daarnaast hebben ze ook mokka- en hazelnoottaartjes, kokos- en citroentaart in hun eigen stijl. Plus een tiramisu met ‘een eigentijdse vegan twist’.

High tea
In het taartencafé in Utrecht kun je koffie en thee drinken met zoetigheid erbij. Daarnaast staat er ook ‘een happy vegan salade’ op het menu, net als verse soep, glutenvrije broodjes en een high tea – eventueel ook in een vegan-versie. Nog even geduld en je kunt er je lol op.

Kraam Rose & Vanilla. Foto: Patricia Jacob.