Kessens: oase van stijl en smaak op de Rozengracht

Ontbijten en lunchen als een wereldburger

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Vanuit de De Clercqstraat rol je zó naar de Rozengracht. Net voordat toeristen het overnemen, vind je Kessens. Volgens Patricia geldt tot hier en niét verder. “Kessens is een oase van stijl en smaak in het zootje dat Amsterdam-Centrum heet.”

Als je de De Clercqstraat uitloopt, stuit je al snel op het Japanse restaurant Akitsu. Een minimalistische zaak waar het maximaal genieten is – sla deze recensie er maar op na. Akitsu zit al sinds 1989 op de Rozengracht. Het is een van de weinige klassiekers in deze straat. De meeste bedrijven zijn gisteren geboren en hebben fitness als core business; het aantal boutique gyms is opvallend.

Menselijke draaikolk
Op de Rozengracht moet je met zorg navigeren. Loop je te ver door, dan wordt het bloedlink. Je komt dan verraderlijk dicht bij de Dam en loopt het risico de controle te verliezen. Om te voorkomen dat toeristen je meesleuren in een menselijke draaikolk naar de een of andere TikTok- of Instagram-rij, kun je het best tot Rozengracht 24 gaan en niét verder. Op dit adres zit Kessens. Dit restaurant is een oase van stijl en smaak in het zootje dat Amsterdam-Centrum heet. Laad je hier op en keer dan als de wiedeweerga terug naar het stadsdeel waar je hoort: West.

Holtkamp
Kessens heeft de flair en stijl van een Franse bistro en een menu waar de gemiddelde wereldburger graag voor uit zijn bed komt. De smaak is ook om door een ringetje te halen, wat niet zo gek is als je bedenkt wie de eigenaren zijn: Anna en Casper Holtkamp. Casper is een telg uit de beroemde patisserie- en krokettendynastie Holtkamp. Zijn vrouw is geboren in Stockholm en verhuisde in 2002 naar Nederland. Eind 2014 opende het stel Kessens aan de Rozengracht.

Toast Skagen
Vanzelfsprekend kun je hier kalfs-, garnalen- en kaaskroketten van Holtkamp bestellen. In de vitrine staan Holtkamp-taarten opgesteld (vanaf 5 euro). Tot de bestsellers van de zaak behoren de eitjes met ansjovis-mayonaise, sla en toast, het pasteitje met kalfsragout en een Zweedse klassieker: Toast Skagen, geroosterd brood met garnalen, dille, mayonaise, viskuit en mierikswortel (16,95 euro). Simpel, maar o zo verfijnd. Met een glas witte wijn wordt het er nog beter op.

Crêpes Suzette
Anna’s Zweedse roots komen ook terug in de salade Niçoise. In het Franse origineel zit vaak tonijn, maar bij Kessens is deze vis vervangen door warmgerookte zalm uit eigen keuken (gravad lax). Franse (crêpes Suzette) en Italiaanse invloeden zijn er ook volop (melanzane alla parmigiana). De sandwich met steak, gestoofde sjalot, citroen-dragonmayonaise, veldsla en Parmezaanse kaas zou in New York niet misstaan. Bij Kessens ben je welkom voor ontbijt, lunch en borrel.

Toast Skagen