Op slag verliefd op Frans bakkertje Farine in Bos en Lommer

Lekkers bij Farine. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Al na haar eerste stap over de drempel viel Patricia voor bakkerij Farine op de Bos en Lommerweg. Behalve zuurdesembrood vind je er malty bacon syrup swirls en Franse cakejes met frambozen. Zowel beneden als boven kun je zitten.

Om écht Frans brood te halen, fietste Thomas geregeld naar Le Fournil de Sébastien op het Olympiaplein. Voor Fransen is brood heilig. Thomas wilde dan ook best moeite doen voor zijn dagelijks brood. Maar het begon te kriebelen: waarom zat er in zijn buurt eigenlijk geen Franse bakkerij? Samen met twee partners besloot de Fransoos er zelf eentje te openen: Farine op de Bos en Lommerweg 96.

Zinnenprikkelend aanbod
We schreven al in april dat deze zuurdesembakkerij met café eraan zat te komen. Maar pas vorig weekend gingen de deuren van Farine (Frans voor ‘meel’) open. Als ik er vandaag om 9.00 uur binnenloop is het al aardig druk. De pains au chocolat zijn al uitverkocht. Een klant moet nog even geduld hebben; de baguettes komen bijna uit de oven. Ondertussen zoom ik in op het zinnenprikkelende aanbod op de toonbank. Broodjes met gezouten karamel liggen dicht bij malty bacon syrup swirls, reusachtige venkel-rozijnbollen en beeldige financiers met framboos. Ik schiet gelijk in de keuzestress.

Venkel-rozijnbollen
Een medewerkster ziet het en helpt me op weg. “Deze kaascroissants hebben we vandaag voor het eerst. Er zit brie in. De venkel-rozijnbollen kun je zonder beleg eten, maar ik eet ze het liefst met ghee, geklaarde boter, en oude kaas. Liever iets zoets? De financiers zijn erg smeuïg. We maken deze cakejes namelijk van amandelmeel.”

Franse taartjes
Deze lady heeft er duidelijk verstand van. Ik ontdek dat ze in de buurt woont, Yuna Verwiel heet en ondernemer is. Een van haar bedrijfjes is Yunami, de cateringzaak die ze samen met haar vriend Mitch heeft. De twee zijn gespecialiseerd in gezond en biologisch vegetarisch eten. Ze is overduidelijk erg enthousiast over het aanbod van Farine. “De chocoladebroodjes zijn echt goed. De chocola komt van de Lindenhoff in Baambrugge. Bij de opening hadden we Franse taartjes, tartelletes, met zo’n kartelrand en een citroenvulling. Echt heel lekker.”

Uncommon
Mij hoef je niet te overtuigen. Ik viel al voor Farine na mijn eerste stap over de drempel. Je drinkt er specialty coffee van Uncommon – lekker! Zowel beneden als boven kun je luieren of werken. Sfeervol licht, tweedehands interieurspullen. “De eigenaren hebben veel tijd in de verbouwing gestoken. Ze hebben de bar zelf ontworpen. Heb je al die kleine ruitjes aan de buitenkant gezien? Die hebben ze allemaal met de hand blauw geschilderd.”

Fort Negen
Ook bij de keuze voor het personeel zijn de eigenaren niet over een nacht ijs gegaan. Chef patissier Clara werkt nu fulltime bij Farine, maar had tot voor kort haar eigen bedrijf in Haarlem: From Argentina Bakery. De broodafdeling staat onder leiding van een bakker die onder meer ervaring heeft opgedaan bij Fort Negen in De Baarsjes.

Cadeau-cakeje
Na een uur sta ik weer buiten, inclusief een zuurdesembrood van rye grain (7 euro) en een financier (3 euro). Mijn tweede. De eerste had ik in no time naar binnen gewerkt. Dit cakeje was zo smeuïg als Yuna had voorspeld, net een soort cheesecake, met als kers op de taart een vleugje frisheid van de frambozen. De tweede financier ga ik cadeau geven aan de allerliefste man van de wereld, die het op dit moment behoorlijk voor zijn kiezen krijgt. Zo’n lekker cakeje leidt vast af, ook is het maar voor enkele minuten.

Relaxen bij Farine. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant