Voor de ultieme troostcake moet je bij Rijkhoff zijn

Hoogstins2024

De roombotercake van patisserie Rijkhoff in Bos en Lommer heeft een gedeelde eerste plaats behaald bij de Grote Uitvaartcaketest van Museum Tot Zover in Oost.

Patisserie Rijkhoff aan de Bos en Lommerweg 319 is wereldberoemd in West en ver daarbuiten. Rond Koningsdag zijn de oranje tompoucen er niet aan te slepen en staan Amsterdammers zonder te klagen in de (lange) rij om deze trofeeën te scoren. Bijna net zo ‘hot’ zijn de taarten die speciaal voor het suikerfeest uit de ovens rollen. Onlangs stond een andere klassieker van deze patisserie vól in de schijnwerpers: de roombotercake (5,95 euro).

‘Een lekkere dood’
Bij Museum tot Zover, het museum over leven en dood in Oost, start vanaf 9 juni een nieuwe tentoonstelling over eettradities bij afscheid en rouw: ‘Een Lekkere Dood’. Als onderdeel daarvan had het museum de Grote Uitvaartcaketest opgezet. Een bakje troost met een plakje cake is immers hét symbool van een Nederlandse uitvaart. De uitslag van deze test stond in de Volkskrant. Wat bleek? Rijkhoff staat op nummer één. Wel is het zo dat de patisserie de eerste plek moet delen met de Brabantse banketbakkerij Bekkers. Zowel Rijkhoff als Bekkers scoorden een 8 met hun ambachtelijke cakes.

Jurylid Cees Holtkamp
Over Rijkhoff, die de huiscake levert voor uitvaartcentrum St. Barbara aan de Spaarndammerdijk, zei de jury het volgende: “Fijn kruim, boterig en fluweelachtig in een prettig gekaramelliseerde buitenkant.” In de jury zaten zeker niet de minsten: banketbakker Cees Holtkamp, Liesbeth de Ruijter (floormanager van het museumcafé) en culinair journalist Hiske Versprille.

Compact en zacht
Als ik Rijkhoff binnenloop, bespreek ik de test met een medewerkster. Het zal je niet verbazen dat ze het helemaal eens met de jury. “De cake is heel lekker. Weet je wat zo bijzonder is? De meeste cakes vallen na drie dagen uiteen; ze worden kruimelig. Onze cake is na drie dagen nog net zo compact en zacht als op de eerste dag.” Volgens haar is het niet de eerste keer dat de cake in de prijzen valt. “Onze cake is eerder uitgekozen als ‘de beste van Noord-Holland’. Ook onze tompouce heeft ooit een prijs gewonnen.”

Buurman Frans
Later die dag laat ik de cake  proeven aan dé fijnproever van Westerpark: buurman Frans. Zoals ik in dit artikel beschrijf is hij een echte zoetekauw. Een van zijn favoriete adressen is Holtkamp in de Vijzelstraat, waar hij graag zijn mokkagebak koopt. Als hij in de cake van Rijkhoff hapt, is het hem meteen duidelijk: “Heel goed te doen.” Frans is vooral te spreken over de onderkant van de cake: “Lekker moist, waardoor de cake goed in balans is.”
Dat de cake goed vochtig is, komt door de roomboter erin. Niets erger dan een gortdroge cake. Om troost te bieden, moet een cake als een zalf in je mond voelen. Reken maar dat de cake van Rijkhoff dat kan!

DeWestkrant