Bos en Lommer krijgt een zuurdesembakkerij met café

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Goede koffie en zuurdesembrood zijn nog steeds hot in West. Farine gaat deze bestsellers samenbrengen aan de Bos en Lommerweg.

In het weekend staat er gegarandeerd een rij voor de deur van Fort Negen in de Jan Evertsenstraat. Niet zo gek dus, dat deze zuurdesembakkerij onlangs heeft besloten om fors uit te breiden. Uit ervaring weet ik dat iets verderop, bij Ulmus, het zuurdesembrood minstens zo goed is en dat het brood daar ook over de toonbank vliegt. Hetzelfde geldt voor Levain et le vin in de J.P. Heijestraat. Stuk voor stuk zijn deze bakkerijen onafhankelijk. Ze zijn geen onderdeel van een keten.

Einstein
Behalve ‘specialty brood’ van ‘kleine’ bakkertjes is ook kwaliteitskoffie niet aan te slepen. Eerder schreven we al dat deze koffie in West tegen de plinten klotst. Je hoeft geen Einstein te zijn om te bedenken dat het wijs is om beide bestsellers te combineren, en dat bij voorkeur in een café.

Molen De Zandhaas
Op de Bos en Lommerweg, naast buurtfavoriet No Man’s Art Gallery & de Bar, werken vaklieden om een en ander te realiseren. Op Instagram is te lezen dat de zaak, Farine geheten, ‘soonish’ open zal gaan. Bij deze boulangerie & café komt het meel (‘farine’ in het Frans) van molen De Zandhaas in Santpoort. Bakker Mark van Farine bakt er behalve broden, inclusief baguettes, ook amandelcroissants en worstbroodjes van.

Latte art
In het café kun je je de tanden zetten in verschillende broodjes, zoals een tosti met kimchi en kaas en een sandwich met kippendij, gekarameliseerde uien, biet, feta en mosterd. Daarbij kun je kopjes koffie met of zonder latte art laten komen.

DeWestkrant