Franse bakkerij Chez Rosie steelt de show met chocoladesensatie

De eigenares van Chez Rosie. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Sinds vorige week kun je binnenlopen bij Chez Rosie in Oud-West. Rose Déglon bakt er koekjes, taarten en cakes op z’n Frans. Patricia ging langs om haar creaties te testen. “De smaak van wat ik heb geproefd, staat in mijn geheugen gegrift.”

Vorige maand had ik breaking news voor jullie: “Kinkerstraat krijgt een Franse bakkerij: Chez Rosie.” Vandaag ging ik met een vriendin naar deze kakelverse zaak, en zaten we zowat te kirren van plezier achter onze bestelling. Dat Rose Déglon met iets goeds zou komen, lag in de lijn der verwachting: de combinatie Française en patisserie is een match made in heaven, zeker als deze lady ook nog bulkt van de culinaire ervaring in onder meer Parijs.

Ter plekke proeven
Zoals ik eerder schreef, bakte ze daar bij het befaamde Rose Bakery en bestierde ze twee restaurants in de Franse hoofdstad. Sinds 2020 woont en werkt ze in Amsterdam, waar ze Chez Rosie begon. Sinds 14 juli heeft haar (catering)bedrijf nog meer vleugels gekregen en gingen de deuren open van haar bakkerij op Kinkerstraat 51. Links van de ingang staan haar ovens, mixers en deegkommen. Rechts kun je zitten om haar creaties ter plekke te proeven.

Banaan-pecancake
In het midden staat een vitrine met zoete hoogstandjes: een aardbeientaart, Italiaanse amandelkoekjes (amaretti), kokoskoekjes, een banaan-pecancake met een icing van ahornsiroop en meringues, die ze serveert met fruit en room. De chocoladetaart, die Rose vanochtend heeft gemaakt, zet ze er nog bij. Soepel loopt ze weer naar de oven. Ze moet de classic chip cookies eruit halen. “Alles wat ik uit de oven haal, laat ik eerst afkoelen bij het raam. Het is mijn truc om mensen naar binnen te krijgen”, lacht Rose.

Brownie met cashewnoten
Wij kunnen niet wachten om onze tanden in onze bestelling te zetten. De glutenvrije polentacake met citroen en amandel is werkelijk adorable. De citroen dwarrelt subtiel door de cake heen. Het korstje is goed bruin – just the way I like it. De brownie met cashewnoten en salted butter is een chocoladesensatie: stevig en sappig tegelijk, met een crunchy bite. Het tikkeltje zout in de boter laat de chocolade excelleren, waardoor je wordt getrakteerd op een heerlijk volle smaak –  een chocoladebommetje als het ware. Ik zeg altijd tegen iedereen die het wil horen dat ik niets met brownies heb, maar toen had ik de versie van Rose nog niet geproefd (6 euro per stuk). Het is maar goed dat ze flinke stukken geeft, want van deze brownie word ik gulzig tot het maximum. “Ik serveer grote stukken, zodat mensen mij niet vergeten.”

Banoffee pie
Slimme zet Rose, ga zeker zo door: geen krenterige stukjes, s’il te plaît. Laat je fantasie de vrije loop en bak erop los! De smaak van wat ik heb geproefd, staat nu al in mijn geheugen gegrift. Ik verheug me nu al op de dag dat ik jouw banoffee pie, Bretonse zandkoekjes of taart met geroosterde abrikozen, rozemarijn en banketbakkersroom kan proeven. Oh là là, dit adres heeft het!