De legendarische taarten van Baksels vind je nu in de Kinkerstraat

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Door haar verhuizing naar de Kinkerstraat kan Léonie Jeursen haar ‘Baksels’ nog beter etaleren en is er veel meer zitruimte voor de vele fans van haar taartenwinkel.

Bij Baksels is het lekker binnenkomen. Links staan loeigrote ovens te gloeien en kneden bakkers deeg in glimmende schalen. De geur van versgebakken koekjes en cakes maakt je half-high. In de vitrine middenin staan verschillende taarten opgelijnd. Onder de glazen stolpen bovenop liggen kokoskoekjes, een lemon & blueberry cake en pecan bars. Bij de kokoskoekjes staat een schaal met stukjes cakes en de uitnodiging ‘try me’. In het zitgedeelte op rechts loopt eigenares Léonie Jeursen rond met een hemelsbrede lach. Dat ze straalt is nogal wiedes: ze doet wat ze het allerliefste doet en heeft haar droom ook nog eens naar een hoger plan getild.

Eigen zaak
Léonie stond al van jongs af aan in de keuken. Haar Franse moeder en Nederlandse oma leerden haar koken en bakken. Vooral dat bakken beviel goed; ze ontwikkelde er een passie voor. Ook toen ze aan het werk was in de marketing, bleef ze aan taarten denken en droomde ze van de dag dat ze de deur van haar eigen zaak zou openen. In 2013 was het zover. Vanuit een pand in de Bilderdijkstraat verleidde ze Amsterdammers met haar Amerikaanse klassiekers. De red velvet cake en cheesecakes werden wereldberoemd in de stad. Sinds drie maanden zet ze haar succes voort in een groter pand met veel meer zitruimte aan Kinkerstraat 51.

Amaretti biscuits
Zitjes in overvloed, aan planten geen gebrek. Vol zicht op de reuring in de straat. Leuk, leuk, leuk. En wat is er véél: sticky toffee cake, chocolate peanutbutter cake, bananenbrood, vegan brownies. De cheesecake is er in maar liefst vijf versies: klassiek, witte chocola met lemon curd, witte chocola met frambozen, karamel en amaretti biscuits. So many cheesecakes, so little time. Kiezen sucks. Iene-miene-mutte, dan maar. Ik wijs de ‘amaretti’ aan (3,95 euro). Een goede zet, zo blijkt. Een uitstekend bodem van koekkruimels, daarop een vulling die staat als een huis: stevig, machtig, romig, mild zoet en iets bitter. Mijn kop zwarte koffie van bonen uit Guatemala en Mexico, maakt dit geluksmoment áf. Hij is mild, maar heeft wél karakter. Daar houd ik van.
http://www.baksels.nl