Bij Kazik in Oud-West vind je de smaak van Krakau

Eigenares Kasia (links) met collega.
BoLo9juli

De eerste gemberboetiek van de stad is niet meer. In het pand aan de Bilderdijkstraat zit nu een Poolse zaak die grossiert in pizza’s van 40 centimeter lang, stevige soepen en vegan kaneelbroodjes.

Juni vorig jaar openden twee blije twintigers de eerste gemberboetiek van de stad. Omdat het zo lekker ‘bekte’, verkochten ze behalve gemberdrankjes en gember-citrusmarmelades ook juwelen; Ginger & Gems was geboren. De knol die barst van de vitamines, mineralen en oxidanten is razend populair. Maar hij bleek lang niet zo geliefd te zijn dat je er een bloeiende zaak op kunt laten drijven. Zeker niet als de toeristen wegblijven. Ik zag dan ook dat het er steeds rustiger werd. Inmiddels zit er een nieuwe zaak in hun pand aan de Bilderdijkstraat: Kazik. Sinds 7 november kun je daar terecht voor lekkernijen uit Krakau, Polen.

Bospaddenstoelen
De Poolse keuken is niet compleet nieuw in ons stadsdeel. Bij OKO Cultural Melting Point aan de Admiraal de Ruijterweg sijpelen Poolse invloeden door het menu, zoals bij de rode biet-chocoladetaart. Ook at ik er ooit een geweldige appel gevuld met bospaddenstoelen en zuurkool. “Bospaddenstoelen zijn net zo Pools als biet”, leerde ik van de Poolse eigenaressen. Wat wél nieuw is, is dat er nu bij Kazik een complete menukaart is gewijd aan deze cuisine.

Bietensoep
En het aanbod, inclusief veel vegan opties, is bepaald niet lullig. Zo struikel je er bijna over de zoetigheden, die elke dag vers uit de oven denderen. Eigenares Kasia draait haar hand niet om voor chocoladekoekjes met gedroogde pruim en blauwe bessen, tomaat-cranberrycake, cheesecake met citroen, rabarber-appeltaart en kaneelbroodjes (vegan). Voor de lunch zijn er zapiekanka’s, een soort Poolse pizza’s, belegd met champignons, mozzarella, Goudse kaas, Poolse geitenkaas en cranberrycompote. Ook zijn er dagspecialiteiten als rosol, soep met kip, rund- en varkensvlees, groenten en pasta. De soep schijnt ideaal te zijn om je kater in rook te laten opgaan. Voor de kerstdagen maakt Kasia onder meer borscht (soep van rode bieten) met dumplings die gevuld zijn met champignons en een zuurkoolstoofpot met vlees, groente en gedroogde vruchten. Kerstcadeau nodig? Check haar selectie van Poolse likeuren en smeersels van pecannoten, pistaches en amandelen!

Joodse district van Krakau
Voorlopig kun je bij Kazik alleen maar ophalen. Zodra het weer kan, kun je hangen op de bank of stoeltjes. Gehaakte kleedjes op de tafels, her en der bloemen en planten, gele en blauwe accenten. Met Kazik wilde Kasia de sfeer en smaken van het Joodse district in Krakau naar Amsterdam halen. Dat gezelligheid in haar zaak troef is, is niet voor niets. Kasia hoopt dat het een ‘huiskamer’ wordt, een plek waar iedereen zich thuis voelt. Zelf voelt ze zich in Amsterdam als een vis in het water. Negen jaar geleden vertrok ze vanuit Krakau naar Amsterdam om hier tijdelijk te blijven. Inmiddels is ze er nog steeds en is ze ‘deeply rooted in the Dutch culture and mentality of social lifestyle’. Met haar eigen zaak heeft ze zich nóg meer aan Amsterdam verbonden.

 

Hoogstins