West heeft de eerste gember ‘boutique’ van de stad

Hoogstins2024

De Pijp mag dan een avocadorestaurant en matchabar hebben. Maar West heeft dus mooi wel sinds kort een zaak een boetiek waar gember op een erepodium staat: Ginger & Gems in de Bilderdijkstraat.

Ik begrijp de mannen van Ginger & Gems wel: gember is koning. De specerij barst van de vitamines, mineralen en antioxidanten. Chinese artsen prijzen al eeuwen de heilzame werking van de knol; gember werkt ontstekingsremmend, helpt tegen misselijkheid en stimuleert de spijsvertering. Bovendien heeft de knol een bijzondere warme, scherpe en fris-pittige smaak en past hij in vrijwel elk gerecht en iedere drank.

Spicy Dutchy
Op het menu van Ginger & Gems zie je die veelzijdigheid terug. Je kunt je dag starten met een coconut & ginger oatmeal of een croissant met gember-citrusmarmelade (3,25 euro). Er zijn sandwiches met gemberhummus, gegrilde groenten en pickled ginger, maar ook met geitenkaas, gember-pompoenchutney, vijgen en walnoten. Op de toonbank lonkt bananenbrood, dat wordt geserveerd met gember-citrusmarmelade. Verderop pruttelt de pompoen-gembersoep. Behalve drie soorten ginger lattes, kun je ook kiezen uit vele smoothies en sappen, zoals de Spicy Dutchy (6,50 euro). Dit blijkt een waanzinnig verkwikkende mix van appel, wortel, sinaasappel, cayenne, kurkuma en gember te zijn. Een sapje dat werkt als Red Bull, maar stukken gezonder is.

Regen van zonnestralen
Het zal je niet verbazen dat de eigenaren van Ginger & Gems allebei gek zijn op gember. “Als je ouder wordt, let je meer op je gezondheid. Er zijn al veel health shops, maar een ginger boutique was er nog niet”, zegt Maurits, het type man waarbij het zonnestralen regent als hij binnenkomt: fonkelende ogen, hese stem, brede lach, ontelbare kilo’s enthousiasme. Eerder werkte hij in de horeca (Van ‘t Spit, Spaghetteria), zijn zakenpartner deed een horecaopleiding. Ze besloten hun krachten te bundelen en runnen sinds enkele weken hun eigen zaak in de Bilderdijkstraat.

Sieraden
Behalve eten en drinken bieden ze ook gems aan. “Oh sorry, ik moet de sieraden nog uitstallen. We ruimen ze ’s nachts altijd op. Voor je het weet, tikt iemand een ruitje in.” Mocht je op zoek zijn naar een goedkoper cadeau dan een goudkleurige ring, dan kun je onder meer zelfgemaakte chutneys, piccalilly en marmelade inslaan. De potjes zijn te herkennen aan het logo van Ginger & Gems. “Het leuke is dat je de inhoud bij ons kunt proeven. We verwerken deze producten namelijk in onze gerechten.” Dat is zeker leuk, Maurits. Jullie hebben een zaak om vrolijk van te worden!
www.gingerandgems.com

DeWestkrant