Vuurwerkshows in Nieuw-West, Zuid en Noord

Verkooppunt voor vuurwerk in de Spaarndammerstraat. Er geldt in Amsterdam een afsteekverbod, maar verkoop is wel toegestaan. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Knallen en dreunen zijn al lange tijd te horen, maar als het goed is gaat Amsterdam een vrijwel vuurwerkloze viering van Oud en Nieuw tegemoet. Er geldt een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk in de hele stad, zoals ook in 2021. Op plekken in Nieuw-West, Noord en Zuid zijn gratis vuurwerkshows. 

Het afsteekverbod voor particulieren volgde op incidenten tijdens eerdere jaarwisselingen. Een grote meerderheid van de Amsterdammers is voorstander van dit afsteekverbod, zo stelt de gemeente. Alleen vuurwerk van categorie F1 mag worden afgestoken. Het gaat om ‘fop- en schertsvuurwerk’, zoals sterretjes, fonteintjes en knalerwten. 
Vuurwerkwinkels in Amsterdam met een vergunning mogen trouwens nog wel siervuurwerk verkopen, want die vallen onder andere regelgeving.

Vuurwerkshows
Even buiten West op het het Museumplein organiseert de gemeente een licht-, geluid- en vuurwerkshow. Deze Electric Fireworks show begint rond 23.00 uur (inloop) en is vrij toegankelijk. Rond 23.45 uur wordt er afgeteld met om 00.00 uur ‘een spektakel vol licht, geluid en vuurwerk’, aldus de gemeente. 

Bij de A’DAM Toren in Noord begint vanaf 22.00 uur een gratis programma met een vuurwerkshow, die om 00.15 uur is afgelopen. Het beste zicht op deze show is vanaf de kades rondom het IJ.

Bij De Polderheuvel in de Tuinen van West wordt een gratis sfeervol evenement met vuurwerkshow georganiseerd. Het begint om 23.00 uur en eindigt om 00.30 uur. “In de traditie van de Dogtroep en Burning Man wordt het een theatrale viering met vuur en fanfare”, zo stelt de organisatie. “Er is een brandend houten kunstwerk en er wordt vuurwerk afgestoken, vooral op ooghoogte, draaiend en spuitend.”