TikTok-hit ‘crompouce’ is ook present in West

Crompouce van Bakkerij Westerpark. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

De crompouce verovert Nederland. Deze kruising tussen een croissant en tompouce is via TikTok op nationale tv beland, en is niet meer aan te slepen. Ook bakkers in West kennen dit gebakje.

Van de Leeuwarder Courant tot De Telegraaf, allemaal hebben ze het over de crompouce. Deze week zag ik het gebakje zelfs op het nieuws voorbijkomen: de roze creatie is uitgegroeid tot een hype, sinds zij zich liet zien op het sociale medium TikTok. Mocht je dit gemist hebben, dan even wat uitleg. De crompouce is een doormidden gesneden croissant met banketbakkersroom ertussen, gedoopt in het glazuur van de welbekende tompouce.

Uitverkocht
De crompouce is een hype geworden. Toen de Bredase brood- en banketbakkerij Lips het gebakje vorige week voor het eerst verkocht, waren ze binnen enkele uren uitverkocht en verkochten ze er ruim honderd. Voor dit weekend wordt de productie opgevoerd. Ook bij andere bakkers vliegt het gebakje de zaak uit.

Vegan crompouce
Wie de crompouce heeft bedacht, kan ik niet zeggen – ik heb géén diepgravend onderzoek gedaan. Via de site HappyCow ontdekte ik dat Bammetje Bakery in Utrecht de crompouce al in 2019 verkocht, in een vegan-variant om precies te zijn. De bakkerij is inmiddels ter ziele, maar het is een feit dat Bammetje er kwiek bij was.

Fort Negen
Dat geldt ook voor bakkerij Fort Negen in de  Jan Evertsenstraat. Vorig jaar verkochten zij met Koningsdag de tompouce cruffin. Aan de buitenkant van deze muffin van croissantdeeg zat een flinke laag met glazuur van hibiscus. Binnen vond je een vulling van crème diplomat, een mix van banketbakkersroom en ongezoete slagroom. Het verbaast me niets dat Fort Negen al had geëxperimenteerd met de tompouce: de zaak is een van de culinaire trendsetters van Amsterdam.

Tompoucepannenkoek
Bij mij om de hoek zit een andere bakker die me vaak verrast: Bakkerij Westerpark aan de Van Limburg Stirumstraat. Een tijdje geleden ontdekte ik er Amsterdamse Zoenen en vandaag scoorde ik er mijn eerste crompouce ooit. “We hebben ze sinds twee weken’, vertelt eigenares Marcella. “Op sociale media gaat het soms wel erg ver. Ik zag een tompoucepannenkoek en een tompoucebol, een kruising tussen een oliebol en tompouce. Benieuwd hoe je de crompouce vindt.”

Nostalgie
Ik voel me een kleuter als ik thuis in het roze gevaarte hap. Het lijkt wel of ik lunch met een langgerekte glacé. Ik vrees een beetje dat het glazuur van mijn tanden springt. Hoewel het roze inderdaad mierzoet is, tempert de zalige gele room die zoetigheid een beetje. Wat ik zo leuk vind aan de tompouce is het contrast tussen het krokante bladerdeeg en de room. Bij de crompouce heb je dat niet; het is een wat zachter geheel. Hoewel de nieuwkomer makkelijker weg hapt dan de klassieker, heb ik toch liever een tompouce. De crompouce is helemaal van nu, de tompouce staat voor nostalgie. In deze zwarte tijd heb ik daar extra veel behoefte aan.

DeWestkrant