Onrust over mogelijke aanleg fietspad Erasmusgracht

De Erasmusgracht, met uiterst rechts het huidige voetpad. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Buurtbewoners protesteren tegen de mogelijke aanleg van een fietspad langs de Erasmusgracht in Bos en Lommer. Zij vrezen dat zij daar straks niet meer rustig en veilig kunnen wandelen, al dan niet met hond. Een petitie is al ruim vierhonderd keer ondertekend.

Langs het stuk Erasmusgracht tussen de Hoofdweg en het Wachterliedplantsoen ligt een voetpad met hekken, die fietsers en scooterrijders moeten tegenhouden. Al in 2017 dook een plan op om een fietspad aan te leggen, wat destijds ook al flink wat weerstand opleverde. 

Initiatiefnemer van de petitie Guido Luske stelt dat het nu een prachtige wandelplaats is, waar kinderen veilig kunnen spelen en honden los kunnen lopen. Hij vreest geluidsoverlast vanwege de nabijheid van balkons van bewoners en ook hinder door scooters ‘aangezien de gemeente niet gaat handhaven’. Ook zal volgens de petitie groen moeten verdwijnen. 

“Laat bewoners, wandelaars, kinderen, mensen met honden en graszitters met rust. Er zijn fietspaden genoeg rondom”, schrijft een van de ondertekenaars. “Ik wil er rustig kunnen wandelen (met of zonder hond) zonder van m’n sokken gefietst of gescooterd te worden!”, meldt een ander. “Er moet ook groen behouden blijven en een plek waar mensen rustig kunnen ontspannen.”

Bestuurder wil in gesprek
Een woordvoerder laat weten dat dagelijks bestuurder Carolien de Heer van stadsdeel West ‘in gesprek’ wil met de bewoners. Het besluit om een fietspad aan te leggen -teneinde een goede fietsverbinding te krijgen tussen West en Centrum- staat in het Meerjarenplan fiets 2017-2022, zo stelt het stadsdeel. Dat plan is al in 2017 door de gemeenteraad vastgesteld, aldus de woordvoerder.

Een fietspad aan de zuidzijde van de Erasmusgracht -direct langs het park- werd geschrapt uit het plan na inspraak, zo stelt de woordvoerder. “Tegen dit pad werden destijds geen zienswijzen ingediend.” Dinsdagavond 31 mei willen bewoners over de fietspadplannen inspreken tijdens de vergadering van stadsdeelcommissie West.