Nu geen fietspad langs Erasmusgracht, later misschien wel

De Erasmusgracht, met uiterst rechts het huidige voetpad. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De aanleg van een fietsroute langs de Erasmusgracht in Bos en Lommer is voorlopig van de baan. Maar het plan is niet definitief geschrapt. De gemeente gaat later opnieuw kijken of er een doorgaande fietsverbinding moet komen.  

Dat blijkt uit een brief van portefeuillehouder Ester Fabriek aan de stadsdeelcommissie West. Tegen een mogelijk fietspad langs de noordkant van de Erasmusgracht -waar nu een voetpad loopt- is veel verzet in de buurt. Een petitie tegen het fietspad is vorig jaar meer dan 1500 keer ondertekend. 

Buurtbewoners vrezen dat zij niet meer rustig en veilig langs de Erasmusgracht kunnen wandelen of ontspannen als er een doorgaande fietsroute komt. Ook zouden honden niet meer veilig kunnen worden uitgelaten. En de tijdwinst voor fietsers zou minimaal zijn. 

Voorbereidingen gestaakt
In overleg met wethouder Melanie van der Horst (verkeer) is besloten dat er ‘op dit moment’ geen fietspad wordt aangelegd langs de noordzijde van de Erasmusgracht, meldt Fabriek. Er worden geen voorbereidingen meer gedaan voor de aanleg van deze fietsroute. “Vanwege ontwikkelingen in de toekomst, zoals grootschalige woningbouw bij het Food Center, worden bestaande fietsroutes in de buurt misschien drukker”, schrijft Fabriek. “Pas als duidelijk is welke consequenties dit op het fietsnetwerk heeft, kijken we opnieuw naar de noodzaak van de aanleg van ontbrekende delen van het fietsnetwerk, zoals een fietsroute langs de Erasmusgracht.”

Geen fietsroute door Marieken van Nimwegenstraat
De gemeente heeft de aanleg van een alternatieve fietsroute onderzocht door de nabijgelegen Marieken van Nimwegenstraat. Dat is niet mogelijk, meldt Fabriek. Er moeten dan veel parkeerplaatsen verdwijnen en bomen worden gekapt. Ook is er geen geld voor een volledige herinrichting. 

Rode klinkers
De Marieken van Nimwegenstraat krijgt eind 2024 wel een bredere rijweg bij het uitvoeren van groot onderhoud in de Tijl Uilenspiegelbuurt. Zo ontstaat er volgens Fabriek meer ruimte voor fietsers. Het zwarte asfalt wordt vervangen door rode klinkers om te benadrukken dat het gaat om een woonstraat met een maximum-snelheid van 30 km/u.

DeWestkrant