Proef met snelle fietsers tussen auto’s op rijbaan in Oud-West

E-bikerijders en andere snelle fietsers mogen hier op de Eerste Constantijn Huygensstraat straks kiezen tussen fietspad en rijbaan. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Snelle fietsers -zoals berijders van e-bikes- mogen vanaf maart op de rijbaan in de Eerste Constantijn Huygensstraat en Bilderdijkstraat. Met deze pilot in Oud-West wil de gemeente de verkeersveiligheid verbeteren. Automobilisten mogen hier maximaal 30 km/u. 

Veel fietspaden in Amsterdam-West zijn smal en druk. Door de toename van e-bikes zijn de snelheidsverschillen groter geworden, met alle risico’s van dien. Dat is ook dagelijks merkbaar op de fietspaden van de Eerste Constantijn Huygensstraat en Bilderdijkstraat.

De opzet is dat verkeersdeelnemers worden ingedeeld op basis van snelheden, in plaats van op voertuigtype. “Op de route Eerste Constantijn Huygensstraat, tussen de Overtoom en de Kinkerstraat, hebben snelle fietsers dan de keuze om op de rijbaan te rijden”, zo meldt dagelijks bestuurder Ester Fabriek in een brief aan de stadsdeelcommissie West. 

De ANWB waarschuwde eerder dat zo’n proef tot onduidelijkheid leidt bij weggebruikers en juist meer verkeersonveilige situaties tot gevolg kan hebben. “Het leidt tot onverwachte situaties tussen (vracht-)automobilisten en fietsers op de rijbaan. Onduidelijkheid onder weggebruikers kan tot meer verkeersonveilige situaties leiden.”

Fietspadtegels weg
In West neemt de gemeente meer maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, aldus Fabriek. Fietspaden met tegels op de Postjesweg worden omgezet in asfalt en oneffenheden aangepakt. Voorbereidingen worden getroffen om ook op de Bos en Lommerweg fietspadtegels te vervangen door rood asfalt. 

Schoolstraat
Bij de Boomgaardschool in Bos en Lommer komt een proef met een schoolstraat. Hierbij wordt de straat tijdens de haal- en brengtijd afgesloten voor verkeer. Voor basisschool Het Winterkoninkje in Oud-West komt een haalbaarheidsonderzoek naar een schoolstraat. Verder wordt de kruising van de Haarlemmerweg met de Van Hallstraat dit jaar aangepakt.