Nieuwe galerie Spaarndammerbuurt richt zich op jong talent

Galeriehouder Ernst van de Water bij een schilderij van Melle van Herwaarden, een van de jonge kunstenaars. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Met een groepsexpositie van jonge kunstenaars heeft Galerie Ernst de deuren geopend in de Spaarndammerbuurt. Initiatiefnemer Ernst van de Water stopte als advocaat om zich te wijden aan de kunst. In de Hembrugstraat vond hij de ruimte om werk van creatieve talenten te tonen.

Van de Water (53) kreeg een tip van vrienden dat de ruimte leegstond. Hij was al een tijdje van plan om te stoppen met zijn advocatenpraktijk. “Al die zakelijke geschillen begonnen mij tegen te staan. Altijd die strijd om geld en dat ego-gedoe. Het is nu of nooit, dacht ik toen ik deze mooie ruimte zag.”

Alternatieve jongen
Hij wilde vroeger eigenlijk zelf naar de Gerrit Rietveld Academie. Maar het werd een studie rechten en een carrière in de advocatuur. De interesse in kunst bleef, terwijl hij via zijn werk als advocaat de wereld van galeries van binnenuit leerde kennen. Maar het ging steeds meer wringen. “Ik ben een alternatieve jongen die het liefst rondloopt in een T-shirt van Iggy Pop.”

Gemengde buurt
De Spaarndammerbuurt is een prima plek voor zijn galerie, zegt Van de Water. Zelf woont hij in het centrum, maar hij kent de buurt al jaren goed. Onder meer vanwege het Brediusbad waar hij graag zwemt. Een leuke en gemengde buurt die goed bij hem past, vindt Van de Water. Galerie Ernst richt zich op een breed publiek. Eigenhandig heeft Van de Water briefjes in brievenbussen gestopt met een uitnodiging aan buurtbewoners om eens te komen kijken. “De galerie moet vooral niet te highbrow zijn.”

Leuke generatie
Zijn plannen kwamen in een stroomversnelling nadat hij in een koffiebar de jonge kunstenaar Emile Weisz leerde kennen. Van de Water vroeg hem, en later ook Jasper Rouwen, om als curatoren de eerste groepsexpositie samen te stellen. Dit werd If you catch my chrysalis met werk van Weisz en Rouwen, en vier andere kunstenaars die recentelijk afstudeerden aan de Gerrit Rietveld Academie. “Een hele leuke generatie”, vindt hij deze twintigers.

Van de Water is van plan tentoonstellingen vaker door anderen te laten cureren. “Ik leer daar veel van.” Hij wil jaarlijks in de Hembrugstraat vijf tot zeven exposities gaan organiseren.

Galerie Ernst, Hembrugstraat 9. Expositie If you catch my chrysalis met werk van Carl Otto Linde, Mica Pan, Emile Weisz, Jasper Rouwen, Meis Vranken en Melle van Herwaarden. Open: donderdag tot en met zaterdag van 12 tot 18 uur en op afspraak.
https://www.galerie-ernst.nl/

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ernst (@galerie_ernst)

DeWestkrant