Maaltijd voor 2,50 euro én 7-gangendiner op Sloterdijk

Foto Anouk Jongeneel
Hoogstins

Onder de rook van het Westelijk Havengebied en vlakbij station Sloterdijk zitten restaurants Testtafel en De Sering. Bij Testtafel kun je uitgebreid dineren met een menu in meerdere gangen. Bij De Sering kun je eten voor slechts 2,50 euro. Een van de koks Daan legt uit hoe het werkt.  

“We serveren één keer per week, op dinsdag, en in de toekomst twee keer per week, maaltijden voor 2,50 bij De Sering. Ook bieden we mensen uit de buurt of activisten gratis ruimte aan”, vertelt Daan. “Er komt bijvoorbeeld een queer schaakclub en er zijn lezingen.” Achter deze lage prijs zit een idee. “Als iemand goedkoper kan eten bij ons dan wanneer ze zelf thuis koken, blijft er tijd over om andere dingen te doen. Hier leren ze ook andere mensen kennen en kunnen ze op een andere manier participeren in de samenleving.”

De Sering aan de Rhoneweg wordt gefinancierd door Testtafel, waar mensen op vrijdag- en zaterdagavond om 19 uur een zevengangendiner kunnen eten voor tussen de 25 en 45 euro. Op woensdag en donderdag serveren ze drie gangen. ”Dat is elke week een nieuw menu, voor het driegangenmenu bedenken we op de dag zelf wat we gaan koken. Dat deel betaalt het goede doelen gedeelte van het project.” Ook is er een terras voor de deur waar je een drankje kan doen, verder zijn er feestjes en soms sluit het eten aan op het thema van het feest. 

Vrijwilligers 
De Sering en Testtafel zaten niet altijd aan de Rhoneweg, maar toen theaterbroedplaats De Sloot op zoek was naar mensen voor de horeca, verhuisden ze hierheen. “Iedereen die bij ons werkt is vrijwilliger en amateur, weten jullie het heel zeker?”, vroegen ze aan De Sloot, maar het was geen probleem en De Sering mocht erin. Er moest nog wel een hoop gebeuren en met crowdfunding kregen ze het benodigde geld bij elkaar. “Toen hier nog gewoon TL-licht in zat en alles kaal was, zijn we gewoon open gegaan.” Eigenlijk is het nog niet helemaal af, zo af en toe wordt er bijvoorbeeld nog een muur geverfd. 

Verschillende achtergronden
Bij Testtafel en De Sering werken mensen met veel verschillende achtergronden, lang niet iedereen werkte hiervoor in de horeca. David zorgt voor de bediening, hij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd en Darran, die in de keuken staat, heeft jaren voor Heineken gewerkt en een bierbrouwerij gerund. “Het is een steeds bredere, grotere groep.”  

Koffiebar
Laatst is er ook een koffiebar bijgekomen en zo kan er steeds meer in De Sering. In de toekomst willen Daan en het team meer openbare plekken realiseren met goedkope maaltijden, zodat de saamhorigheid weer een beetje terugkomt. “We willen echt open plekken waarin de mensen die komen bepalen wat daar plaatsvindt. Bij Seringavonden zijn wij ook vooral geïnteresseerd in mensen die hun eigen project opzetten.” 

Kom koken
De concepten lopen goed en met Testtafel zit het meestal helemaal vol. Voor De Sering zijn ze nog hard opzoek naar vrijwilligers. “Dus kom vooral koken, we koken elke zondag en je krijgt ook lunch en avondeten. Ook voor Testtafel zijn we altijd op zoek naar mensen die willen werken of die als vrijwilliger een keer willen koken. Iedereen is welkom en kan inspringen en gewoon beginnen.” Via de website kan je contact opnemen met De Sering en Testtafel.