Start bouw De Houten Leeuw met 50 woningen voor jongeren

Achterzijde van het houten woongebouw in de Kolenkitbuurt. (Beeld Heren 5 Architecten)
Hoogstins2024

In de Kolenkitbuurt is de bouw begonnen van De Houten Leeuw, een gebouw met 53 studio’s voor jongeren. Als bouwmateriaal wordt het duurzame en circulaire Cross Laminated Timber (CLT) gebruikt, aldus woningcorporatie Stadgenoot. Dit bestaat voor 99% uit hout en 1% uit ecologische lijm.

Het oorspronkelijke gebouw op de Leeuw van Vlaanderenstraat was verouderd en is vorig jaar gesloopt. De oplevering van de nieuwbouw staat gepland voor november 2024. Met De Houten Leeuw neemt het aantal woningen in de buurt per saldo toe met bijna 30, aldus Stadgenoot.

Na oplevering heeft Stadgenoot 666 woningen in de Kolenkit. In deze buurt in Bos en Lommer zijn de afgelopen decennia al veel verouderde woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Stadgenoot wil met De Houten Leeuw ervaring opdoen in duurzamer bouwen. Hierbij wordt samengewerkt met bouwbedrijf De Nijs. 

“Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk”, aldus Mike Coffeng, directeur Productie bij De Nijs. “Door hout in plaats van beton te gebruiken verwachten we tijdens de bouw ruim 60 procent minder CO₂ uit te stoten. Het grote voordeel van hout is dat het CO₂ kan opslaan én dat het gebouw volledig herbruikbaar is als een andere bestemming nodig is.”

Voorkant van De Houten Leeuw op de Leeuw van Vlaanderenstraat. (Beeld Heren 5 Architecten)
DeWestkrant