De verborgen schat van het Osdorplein wordt in ere hersteld

Foto: gemeente Amsterdam
Hoogstins2024

Het Osdorpplein moet het bruisende hart van Nieuw-West worden. Nieuwbouwproject The Hub speelt een centrale rol bij die ontwikkeling. Tijdens de voorbereidingen van dit project werd iets speciaals gevonden: een muurschildering met Chileense roots.

Op 14 juli bereikte nieuwbouwproject The Hub een mijlpaal. Er werden toen 37 nieuwbouwappartementen op het Osdorpplein opgeleverd. Een aantal jaren daarvoor, in 2018, werd tijdens de voorbereidingen van het nieuwbouwproject een muurschildering ontdekt op de muur van het pand ernaast. 

Chile Vencará
Na de verrassende vondst van de muurschildering startte een zoektocht naar de herkomst ervan. De naam van het kunstwerk bleek Chile Vencará te zijn (Chili zal winnen). Het bleek in 1981 te zijn gemaakt door Jorge Kata Núňez, een Rotterdamse kunstenaar van Chileense afkomst. Hij maakte het samen met het Chileense kunstenaarscollectief Brigade Ramona Parra. Zij brachten hun overtuigingen tot uiting met muurschilderingen.

20 meter lang
De totale muurschildering is 20 meter lang en 3,40 meter hoog. MRP development (ontwikkelaar van The Hub), Kroonenberg Groep (eigenaar van het pand ernaast) en de gemeente maakten samen mogelijk dat het kunstwerk behouden kon blijven.

Restauratie
De muurschildering wordt deze maand gerestaureerd door de oorspronkelijke maker Jorge Kata Núñez in samenwerking met kunstenaar Juan Heinsohn. De restauratie duurt ongeveer twee weken. Vanaf eind 2022 zal het werk te zien zijn in het nieuwe stadsloket van Nieuw-West, onder The Hub.