Ode aan ‘Kostverloren Kasten’ in Westerpark (plus oproep)

Foto: Richard Mooyman
Hoogstins2024

Ons stadsdeel grossiert in boekenweggeefkastjes. Een daarvan haalde onlangs het landelijke nieuws: de gratis bibliotheek in het wachthuisje van de Kostverlorenbrug in Westerpark.

Onze sociale media ontploften zowat toen we een foto hadden geplaatst van het boekenkastje aan de Van Hallstraat, om precies te zijn in het wachthuisje van de Kostverlorenbrug. Het boekenweggeefkastje bleek razend populair te zijn. Dit kastje is niets meer of minder dan de rockstar van alle boekenwegkastjes die Amsterdam rijk is.

Lof op lof
Inmiddels heeft de landelijke media dit ook in de gaten Op 20 juli wijdde journalist Tijs van den Boomen er in de NRC een stuk aan. Hij stapelt hierin lof op lof en beschrijft liefdevol de geneugten van dit iconische kastje. Buurtboekenkastjes, minibibliotheken of gratis boekenruilpunten had hij al vaak gezien, maar niet eerder zag hij een complete boekenwand.

Toewijding
Totdat hij de rockstar in Westerpark zag, dacht hij dat bij ‘het vriendelijke gebaar om een wildvreemde een boek te geven, een lieftallige, kleinschalige aanpak hoorde’. Mais non! “Met grote zorgvuldigheid heeft iemand het gemetselde wachthuisje van de Kostverlorenbrug veranderd in een gratis bibliotheek. Niet alleen volgen de zes kasten naadloos de gekromde gemetselde muur, alsof het gebouwtje in Amsterdamse Schoolstijl altijd al stiekem bedoeld was als bieb, ook uit de indeling van de ruim twintig strekkende meter boekenplank spreekt toewijding. Er zijn aparte planken voor romans, chick lit, kinderboeken, thrillers en filosofie, enkele smalle planken zijn bestemd voor English, Deutsch en Français. Op de plank Other languages staat zelfs een rijtje boeken in het Grieks. Rechts is de afdeling non-fictie te vinden, verrassenderwijs onderverdeeld in dunne, dikke en incourante non-fictie. Op die laatste plank vind ik een redelijk gaaf exemplaar van de vooroorlogse geschiedenis van Amsterdam, geschreven door Richter Roegholt. Ik zocht dit boek niet, maar het heeft mij wel gevonden en dus lees ik het nu.”

Voorstel voor naam
Deze beschrijving sluit hij af als volgt af. “Beste initiatiefnemer van deze fantastische boekenwand, u bent niet alleen een liefhebber van mensen, net zoals al uw collega’s van de gewone kastjes, maar ook een bezield bibliofiel. De bibliothecaresse van de vestiging van de officiële bibliotheek die pal om de hoek zit, noemt u al waarderend ‘onze concurrent’. U kiest ervoor om de bibliotheek naamloos door het leven te laten gaan. Is dat ingegeven door bescheidenheid? Bent u bang dat een naam de aandacht zou afleiden van de boeken zelf? Het is enkel een suggestie, maar gezien de mooie match tussen de naam van de brug en het gratis ter beschikking stellen van boeken, zou ‘Kostverloren Kasten’ voor de hand liggen. Dat zou u tot Koning of Koningin van de Kostverloren Kasten maken.”

Oproep aan initiatiefnemer
Steengoed idee om de bieb te kronen tot Kostverloren Kasten, en de initiatiefnemer tot Koning(in) van de Kostverloren Kasten. Maar het zou natuurlijk wat bot zijn om van deze suggestie een feit te maken, zonder de initiatiefnemer te raadplegen. Daarom zijn we benieuwd wat u van de naam vindt.  Wellicht heeft u een naam die u beter vindt passen? Vanzelfsprekend kunt u ook de gewenste titel doorgeven. Misschien bent u wel een republikein, en vindt u President van de Kostverloren Kasten geschikter. Laat het ons weten!

DeWestkrant