Voor ‘klauterkunst’ moet je in Nieuw-West zijn

Klimmen in een object van Andrea Canepa.
Hoogstins

Voor verkoeling kun je uitstekend terecht bij musea. Bij De Appel aan de Schipluidenlaan is er nu een expositie met kunstwerken en installaties waar kinderen in kunnen klimmen.

Tot en 28 augustus exposeert de Peruaanse kunstenaar Andrea Canepa in De Appel in Nieuw-West. De tentoonstelling, die ‘An Interior Motion’ heet, bestaat uit grote gekleurde architectonische vormen om mee te spelen. Kinderen kunnen de kunst beleven door te klimmen in de kunstwerken en installaties.

Vrolijke kolommen
De vormen zijn een vertaling van het gebouw waarin De Appel zit: een oud schoolgebouw dat de Nederlandse architect Ben Ingwersen in de jaren 60 van de vorige eeuw heeft ontworpen en dat toen hypermodern was. Zo gebruikte hij betonnen pilaren om het gebouw te ondersteunen. Andrea heeft er echter vrolijke kolommen van gemaakt die bedoeld zijn om mee te rollen. Een ander object van Andrea heeft wat weg van een vliegtuig. Het is een vrije vertaling van de trappen van het podium waar jarenlang alle schooluitvoeringen plaatsvonden.

‘Presentatie instelling’
Het gebouw is al lang niet meer een school, maar een creatieve broedplaats met daarin het huis van De Appel. Deze kunstlocatie is een ‘presentatie instelling’, een soort museum, met iedere keer weer een andere tentoonstelling van een andere kunstenaar. Deze keer dus met het werk van de Peruaanse kunstenaar Andrea Canepa.