De Jan Eef krijgt een hotpot hotspot

Hoogstins2024

De ramen van Uncle Lee in de Jan Evertsenstraat zijn al een tijdje dichtgeplakt. Maar als alles volgens plan loopt, prijkt daar binnenkort het logo van Yuguo, een restaurant waar je kunt fonduen met zwammen en rundermaag.

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in de jaren tachtig was de vleesfondue net zo populair als de poké bowl nu. Stukjes biefstuk, kip of kalfsvlees met lange prikkers
onderdompelen en garen in een loeihete vloeistof, zoals arachideolie of zonnebloemolie. Daarna door cocktail-, tomaten- of ananas-kerriesaus halen. Ai, ai, wat vond ik dat een feest. Wél jammer dat het zo meurde in huis en dat het vet van je onderkin druppelde. Na een potje fonduen was je skinny jeans nog skinnier en tierde je acné weelderig dan ooit.

Hit in Azië
Ondertussen pakten ze het in Azië subtieler aan; dáár geen liter olie in de pan, maar een verfijnde bouillon. Vrijwel elk Aziatisch land heeft zijn eigen fondue. Steamboat in Maleisië, Shabu Shabu in Japan, Huo Guo – letterlijk: ‘vuurpot’ – in China. Wat voor bouillon er in de pot zit en wat erin gaat, verschilt per land en soms ook binnen één land. In Azië is fonduen al lang een hit, onder jong en oud, hipperds en nerds.

Exploitatievergunning
Dikke kans dat jij binnenkort ook rond de hotpot zit, maar dan in je eigen stadsdeel. Er is namelijk een exploitatievergunning aangevraagd voor een hotpot hotspot in de Jan Evertsenstraat. De naam? Yuguo! Dit restaurant moet komen in het pand waar tot voor kort Uncle Lee zat, het Koreaanse kipconcern waar ik in 2018 helemaal van uit mijn dak ging. Toen de coronacrisis uitbrak ging het filiaal in de Jan Eef tijdelijk dicht, maar waren de twee andere Amsterdamse filialen nog wel open. Inmiddels staat er op de site ‘dat Uncle Lee voor de aankomende tijd geheel gesloten is’.

Sichuan peper
Terug nu naar Yuguo. De eigenaren hopen in oktober in business te zijn. Hun concept is geboren in Rotterdam. In 010 kun je rekenen op paars licht, Chinese popmuziek en een bouillon met prikkelende Sichuan peper. Wat daarin gaat? Plakjes rund- en lamsvlees, zwammen en lotuswortel, bijvoorbeeld. Daarnaast ingrediënten als eendenbloed en rundermaag. Maak je op voor een spannend zaakje!