Koreaanse kip met bier van Uncle Lee

Hoogstins2024

Binnenkort opent Uncle Lee zijn deuren op de Jan Eef. Maar wie nu al trek heeft in zijn extreme fire chicken kan online bestellen of binnenlopen bij het afhaalpunt in Westerpark.

Een minuscule felverlichte zaak in een schimmig hoekje ergens achter Café Amsterdam. Trots stapte ik binnen bij het Pick Up Point van Uncle Lee aan het Van Slingelandtplein. Dat had ik maar mooi ontdekt: een geheim zaakje waar in alle bescheidenheid de allerbeste kip van Amsterdam van een krokant gefrituurd korstje werd voorzien. Duh, little did I know. Dit bleek dus helemaal geen ‘oompie’ te zien, maar een joekel van een oom. Oké, de oom had nog geen restaurant. Maar over een tijdje zou zijn zaak op de Jan Evertsenstraat 74h opengaan. Daarna zouden er in totaal twintig zaken verspreid door heel Nederland komen. Waar? In alle steden waar McDonalds en Kentucky Fried Chicken ook actief zijn! Ik was dus gewoon binnengestapt bij een imperium in wording.

Bunkerfeest
Een smakelijk imperium, mag ik wel zeggen. Tenminste als je net zo van kip houdt als ik. Je kunt kiezen tussen verschillende stukken (halal) kip: drumsticks, boutjes, vleugels en boneless. Ga je voor extreme fire chicken, fire chicken, honey combo, sweet chili of super soja? Te combineren met rijst, koolsla en/of zoetzuur van rettich, een soort radijs. Spa Reine erbij of – beter – een flesje bier (Heineken, Jupiler, Texels Skuumkoppe). Een bunkerfeest, hoera!

Fortune cookie
Als je je tanden in de kip van Uncle Lee hebt gezet, weet je één ding zeker: Kentucky Fried Chicken is so last season (en McDonalds al helemaal). De gefrituurde kip van deze oom is namelijk gemaakt op z’n Koreaans en heeft een korst waar je ‘u’ tegen zegt. Geen van het vet druipend geval, maar een korst die fier rechtop staat en bijna net zo krokant is als een fortune cookie.Zelfs zonder kip erin, zou ik al tevreden zijn. Het is vooral lekker om de extreem vurige smaak af te wisselen met die van de zoete chili. Tussendoor even knagen op de rettich en je hebt het gevoel dat de tijd stilstaat. Wat is kluiven toch lekker. Even de Neanderthaler uithangen.
Nog even over de extreme fire chicken. Dat is best wel even trippen. Eerst dacht ik: mwah, peanuts. Daarna begon ik te freaken. Om vervolgens te ontspannen. Voor 7,95 euro scoor je al zeven drumsticks. Goedkoper dan LSD en volgens mij met ongeveer hetzelfde effect.

https://www.unclelee.nl