6x Smullen voor vlees-fans

Restaurant Pendergast
Hoogstins2024

Of je nou hardcore carnivoor bent, of parttime vegetariër: iedereen kan zijn hart ophalen in West. Patricia Jacob ging proeven bij Pendergast, en geeft om het geheugen op te frissen nog vijf opties. Zo kun je West met recht een meat district noemen.

1. Pendergast

Brandon wisselde tien jaar geleden Kansas City in voor Amsterdam. Hij zat in het internationale bedrijfsleven, maar zit sinds vorige week in de horeca. In zijn intieme restaurant Pendergast (www.pendergast.nl) biedt hij het eten aan waarmee hij is opgegroeid. De locatie: Groen van Prinstererstraat. “This corner of Staatsliedenbuurt is so pretty – great view of Westergasfabriek. Love our neighbors.”

In de opstartfase helpt Ben uit Brooklyn hem. Volgens Brandon is hij onder meer ‘a fantastic cocktail consultant and maker”. Laat je Ben een cocktail mixen, dan kun je eigenlijk niet heen om appetizers als fried olives en smoked trout brandade, een soort puree van gerookte forel. Het feest gaat door met gerechten uit de smoker, een houtgestookte oven. Denk: langzaam gegaard Black Angus rund, kalkoen of brisket, klapstuk (18,50 euro).

Visliefhebbers en vegetariërs kunnen zich storten op zalm of huisgerookte seitan. Bij de hoofdgerechten krijg je maisbrood en ingemaakte groenten. Maar je wilt vast ook een van de bijgerechten proeven. De black-eyed peas bijvoorbeeld, de mac and cheese of aardappelpuree met gerookte knoflook.

Pendergast staat voor stoer en troostrijk eten. Met deze laatste verrijking van het vleesaanbod in West, kan niemand er meer omheen: West is het Meat District van Amsterdam. Om je geheugen op te frissen, noem ik nog even die andere belangrijke meat spots in de buurt.

2. Bar Brouw Eetcafé in de Ten Katestraat dat draait om bier, vlees en whisky. Gooit hoge ogen met pulled pork, langzaam gegaard varkensvlees.
http://barbrouw.nl

3. Fa. Speijkervet Restaurant aan de Admiraal de Ruijterweg waar de gebroeders Van der Nagel – bekend van Fa. Pekelhaaring in de Pijp – varkens, gevogelte en runderen van kop tot staart reserveren. Vraag ze om kalfsvleesmerg met scampi of bloedworstravioli.
http://www.speijkervet.nl

4. Graceland B-B-Q Smulschuur in de Jan van Galenstraat met koks die rund, vis en groenten bereiden in een speciale smoker uit Texas: de Black Betty. Dolly Parton op de achtergrond, biertje erbij en chocolate mud pie na.
http://gracelandbbq.com

5. Kiprestaurant Piri Piri Eethuis in de Van der Hoopstraat waar pittige kippetjes op houtskool liggen te gloeien. De boterzachte spareribs van kalf smaken helemaal naar meer.
http://www.piripiriamsterdam.nl

6. Meat West Strak restaurant in de Hallen waar corporate Amsterdam in ribeye en entrecote prikt. De grote verleider is de côte de boeuf van 700 gram voor twee.
http://www.meatwest.nl/home.html

DeWestkrant