Horeca blijft tot begin december dicht

Nassaukade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De huidige maatregelen tegen de verspreiding tegen het coronavirus blijven zeker nodig tot begin december. Dat zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persgesprek. Dat betekent onder meer dat de horeca de deuren nu nog zeker een week of vijf gesloten moet houden.

De mededeling komt als een domper voor diegenen die hoopten dat de restricties al over twee weken zouden worden versoepeld. De Jonge zei namelijk twee weken geleden bij het invoeren van de gedeeltelijke lockdown dat de maatregelen zeker vier weken zouden duren, nu wordt dat dus minimaal drie weken langer.

De langere gedwongen sluiting betekent slecht nieuws voor horecabedrijven die moeten proberen het hoofd boven water te houden. Alleen afhalen en bezorgen is nu toegestaan, terwijl na acht uur ’s avonds ook geen alcohol meer mag worden verkocht. 

De groei van het aantal besmettingen lijkt af te nemen, maar het aantal ziekenhuisopnames zal naar verwachting voorlopig nog doorstijgen. Volgens premier Rutte is het nog te vroeg om de effecten te zien van de maatregelen die twee weken terug zijn ingegaan. 

Rutte sloot overigens niet uit dat de gedeeltelijke lockdown toch al eerder wordt versoepeld als de cijfers sneller dan verwacht gunstig uitpakken. Maar ook strengere maatregelen zoals een totale lockdown zijn volgens Rutte een optie als het aantal besmettingen te hard blijft oplopen. Hij noemde dit ‘een schrikbeeld’.