De smaak van Kwaku in de Kinker

Vlnr. Jacintha, Randall en Mesaphina
 van Meydby (foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Van de vele kookstijlen in Suriname, zijn de Javaanse (saoto) en de Hindoestaanse (roti) in Nederland het bekendst. De Creoolse keuken, de oorspronkelijke keuken van Suriname, is veel minder ontdekt. Met Meydby Barbecue in de Kinkerstraat willen Mesaphina en haar neef Randall daar verandering in brengen. Jacintha – óók familie – helpt mee in de open keuken. Samen staan ze sinds een paar maanden garant voor echt Creoolse vlees-, vis- en groentegerechten. Je kunt die gerechten afhalen, laten bezorgen of ter plekke opeten op een van de krukken. Het aanbod verschilt per dag.

Als ik binnenloop, kan ik onder meer bitawirie moksi alesi inslaan. Een naam als een zomerliedje. “Doe mij maar twee porties”, roep ik. “Plus twee stukken kip.” Mesaphina kijkt me aan: “Heb jij wel eens bitawirie gegeten? Ik heb liever dat je deze groente eerst proeft. Dadelijk kom je thuis en blijkt dat je er niet van houdt.” Ik doe wat ze zegt. Bitawirie is enigszins bitter. Daar moet je van houden. En dat doe ik. Ik fiets naar huis met véél eten voor 25 euro.

Moksi alesi is een soort nasi goreng. Mijn moksi barst van de ingrediënten: zoutvlees, gerookte kip, bitawirie. Ik proef kruiden, ik ruik kokosolie. Het vult als een dolle. Maar echt niet dat ik de kip uit de oven laat staan. Mi gudu, wat een lekkertje is die bird van Meydby – oftewel: made by.

Het mooie is dat dit nog niet eens de allerbeste kip van de zaak is, zoals Mesaphina mij eerder had toevertrouwd. Randall had geknikt en gezegd dat ik vooral terug moest komen. Van donderdag tot en met zondag gaat de grill aan en hebben ze barbecue-gerechten. Kip, saté, kalfsspareribs. Er komen ook vegetarische sateetjes aan. “Ik experimenteer nu met champignons en tempeh. Voor de barbecue-gerechten gebruiken we onze geheime marinade; eentje die lekker kruidig is en karakter heeft. Het recept is van mijn ouders. Ze gebruikten het voor de barbecue-gerechten die ze verkochten op het Kwaku-festival. Rijen mensen voor hun kraam! Ik heb als het ware de smaak van Kwaku naar de Kinker gehaald.”
https://www.facebook.com/meydbynl/?fref=ts

DeWestkrant