Buitengebieden ’s nachts op slot en horeca eerder dicht

Toezichthouders spreken begin mei bezoekers van het Westerpark aan. (Foto Helma Timmermans)
Hoogstins2024

In Amsterdam zullen parken ’s nachts worden afgesloten om illegale feestjes tegen te gaan. Dat is een van de maatregelen die de gemeente neemt om het toenemend aantal coronabesmettingen tegen te gaan. Ook moet de horeca vanaf zondag uiterlijk om 01.00 uur sluiten, om middernacht wordt de laatste bezoeker toegelaten en gaat de muziek uit. -UPDATE- De gemeente heeft zaterdag laten weten dat de parken open blijven en alleen ‘buitengebieden’ zoals de Ouderkerkerplas en delen van het Amsterdamse Bos ’s nachts worden afgesloten.

Het kabinet heeft de regio Amsterdam ingedeeld in de categorie ‘zorgelijk’ (niveau 2). Behalve de eerdergenoemde beperkingen voor de horeca betekent dit dat er een verbod komt om om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt zowel binnen als buiten voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze grootte. Uitzonderingen zijn er voor demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen. Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht

Amsterdam wil publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden op bepaalde tijdstippen van de dag alleen openstellen voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. De gemeente gaat winkels en musea vragen om dat ook te doen.

Om te grote drukte in de openbare ruimte te voorkomen, zullen maatregelen worden genomen zoals het instellen van eenrichtingsverkeer, het (tijdelijk) afsluiten van straten voor autoverkeer en het doseren bij de toegang als het te druk wordt.

De gemeente kondigt verder aan dat handhaving en politie gerichte controles blijven uitvoeren op plekken waar mensen samenkomen, zoals feest- en zaallocaties, cafés, restaurants en sportkantines.