Schatkistjes vol sushi van Ken Sushi in Oud-West

(beeld: foto van een klant van Ken Sushi)
Hoogstins2024

Bij de beste sushibar van Nederland kun je sinds vorige week een van de drie bentoboxen afhalen. Patricia proefde de duurste doos en kon haar geluk niet op: een coquille met Himalayazout en limoen, zwaardvis met yuzu-accent en saké ‘zo zacht en verfijnd dat het leek alsof er een engeltje over je tong had gesast’.

Sinds 19 april kun je bij Ken Sushi in de Lootsstraat afhalen. Bij het lanceren van deze service is Ken Srisangkhan niet over één nacht ijs gegaan. Dat is ook logisch: voor deze man is alleen de hoogste kwaliteit goed genoeg. Bovendien heeft hij een reputatie hoog te houden. In 2019 prees ik hem in De Westkrant de hemel in en doopte ik hem tot
‘The Wizard of Oz van de sushi’. Terloops kroonde ik zijn zaak tot ‘de beste sushibar van Nederland’. Het hek was helemaal van de dam toen Parool-recensent Gilles van der Loo een vette 9 uitdeelde. Een unicum. Immers: Gilles is een meester in lage cijfers. Tout Amsterdam wilde bij Ken Sushi eten. Om aan de explosieve vraag te voldoen, besloot Ken zijn crew uit te breiden, onder anderen met zijn broertje Tommy – de huidige sous-chef.

Alleen pre order en afhalen
Om zeker te weten dat zijn sushi ook zou uitblinken in een afhaalvariant, verraste Ken afgelopen weken vrienden en bekenden met rijk gevulde bentoboxen en vroeg hij om hun feedback. Na een stortvloed aan positieve reacties kon hij er niet omheen: Amsterdam was kláár voor zijn boxen. Per avond is er een beperkt aantal boxen beschikbaar. Tot 14.30 uur op de dag zelf, kun je een pre order plaatsen. “We willen de bentoboxen zo kort mogelijk van tevoren vullen om de sushi zo vers mogelijk en op temperatuur bij de mensen thuis te laten aankomen. Zodat het toch nog zo goed mogelijk en dichtbij de kwaliteit komt van wat we serveren in het restaurant”, zegt Ken.

College van ‘virtuele’ Ken
Er zijn drie verschillende opties. De eenvoudigste box van de drie, de Bentobox XS, bevat een selectie aan nigiri’s (25 euro voor 10 stuks). In de Bentobox Regular (37,50 euro voor 20 stuks) zitten verschillende soorten omakase sushi en sashimi. Het paradepaardje uit de stal is de Bentobox Deluxe (55 euro voor 21 stuks + saké van Jozen Blue). Voor dat geld strooit Ken met omakase sushi en de meest delicate, kostbare ingrediënten, zoals uni (zee-egel) en chutoro (tonijn, zijkant van de buik). Op alle dozen zit een sticker met een code die je kunt scannen en je naar een video leidt waarin een ‘virtuele’ Ken je uitlegt geeft over de inhoud van je box. Een briljante actie! Ken’s heldere uitleg bij alles wat je eet, is namelijk een van de unique selling points van een bezoek aan zijn zaak. Zijn sushi-college op Youtube is een goed alternatief.

Tedere coquille met Himalayazout en limoen
Tot mijn geluk mocht ik de Bentobox Deluxe proeven. Toen ik de box zag, werd ik op slag verliefd: dit was niet zomaar een doosje, maar een heus schatkistje. Een plaatje, een schoonheid! Alles zorgvuldig verpakt in flinterdunne bakjes van bamboe. Zelfgemaakte, mild scherpe wasabi, gember waar ik moeiteloos een hele kom van zou kunnen eten. En dan de sushi en sashimi. Where to start? Een verrukkelijke, bijna tedere coquille met Himalayazout en limoen. Zwaardvis met yuzu-accent, verschillende soorten tonijn, garnaal, dorade, zalm, een spicy tuna salad en zee-egel qua smaak net een oester. Man, man, man wat een doos geluk; liefde, passie, vakmanschap. Het is er allemaal en méér. De sake erbij was zo zacht en verfijnd dat het leek alsof er een engeltje over je tong had gesast. Té gek! Zeker voor herhaling vatbaar.

Rennen, vliegen en doorgaan
Inmiddels weten andere fans van Ken zijn bentoboxen ook al te vinden. Gisteren mailde hij me erover. “Het was rennen, vliegen, springen, duiken, vallen opstaan en weer doorgaan. De chefs moeten nog even inkomen in de takeaway-wereld, of nou ja een balans vinden tussen het zo vers, mooi, smaakvol mogelijk de deur uit sturen en time management. Het gaf wel veel inzicht op wat anders moet.” Ik heb er vertrouwen in dat Ken er een succes van maakt en gun het hem voor meer dan honderd procent. Bevlogen ondernemers zoals hij maken Amsterdam tot wat het is: de coolste, mooiste, creatiefste en energiekste stad van de wereld.

Kijk hier voor andere afhaaladressen in West.

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren Word supporter

 

 

DeWestkrant