Wethouder erkent grotere verkeersrisico’s J. P. Heijestraat

Dringen op de rijbaan van de J. P. Heijestraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Wethouder Sharon Dijksma erkent dat er te veel risicovolle situaties ontstaan door de verkeersmaatregelen van de gemeente in de J. P. Heijestraat. Fietsers moeten daar nu over de rijbaan rijden. Er komen extra laad- en losplekken en mogelijk wordt de maatregel Fiets naar de rijbaan later teruggedraaid, meldt ze in een brief aan de gemeenteraad.

Fietsers moeten in de J. P. Heijestraat sinds half juli tussen auto’s op de rijbaan rijden, de fietspaden zijn afgesloten om meer ruimte te maken voor voetgangers op de stoep. In de praktijk ontstaan regelmatig gevaarlijke situaties, vooral als fietsers ladende en lossende vrachtwagens moeten passeren en dan op tegenliggers stuiten. De winkeliersvereniging is onlangs een petitie begonnen om de oude verkeerssituatie terug te krijgen. Zij stellen dat het ook voor overstekende voetgangers gevaarlijk is.

Tijdens een schouw op 24 augustus met onder meer de verkeerspolitie en verkeerskundigen is volgens Dijksma gebleken dat ‘heel veel fietsers’ gebruik maken van de straat, zeker nu de scholen weer zijn begonnen. Ook is vastgesteld dat er meer doorgaand verkeer is dan gewenst, en dat er veel laad- en losbewegingen zijn. 

“Door deze combinatie doen er zich te veel risicovolle situaties voor en dient de verkeersveiligheid verbeterd te worden om de maatregel in stand te kunnen houden”, aldus Dijksma. De wethouder wil de straat eerst veiliger proberen te maken door een laad- en losverbod, in combinatie met acht nieuwe laad- en losplekken.

DeWestkrant