Slurpen & snacken tijdens Amsterdam Ramen Festival

Hoogstins2024

Wie Susam Pang een beetje volgt, weet dat deze foodblogger uit West verzot is op Japanse noedelsoep. Ze kon het dan ook niet laten om op 23 februari weer een groots ramenfestival te organiseren.

Op aanraden van Susam Pang ging ik vorig jaar naar Sora in de Marco Polostraat en slurpte ik daar een tonkotsu shoyo ramen weg. Deze Japanse noedelsoep op basis van varkensbouillon met gegrild varken bovenop had zij op haar blog de hemel in geprezen. Daardoor rekende ik op een soep met een ‘mooie dikte en een fantastische gelaagdheid’. Zoals altijd had mijn favoriete foodblogger het weer bij het rechte eind; de soep was als een smaakexplosie die je in wilt lijsten. Zalig tot en met.

Klein Japan
Dat deze lady uit West iets met Japanse noedelsoep heeft én daar flink wat van af weet, zie je terug op haar culinaire platform bySam. Met al die kennis op zak organiseerde ze vorig jaar het Amsterdam Ramen Festival. Die eerste editie werd zo’n succes dat ze nu beitelt aan de tweede editie. Op 23 februari is het zover. Op die zondag verandert Het Sieraad aan de Postjesweg in Klein Japan en staat de Japanse noedelsoep vól in de schijnwerpers.

Topchef Dennis Huwaë
Tijdens het festival kun je workshops van de Yamato Ramen School bijwonen en met eigen ogen zien hoe je verse noedels maakt. Ook kun je van het een naar het andere stalletje hoppen om halve kommen ramen te scoren. Wel zo handig: op die manier kun je meerdere soorten ramen proberen, zoals tonkotsu ramen, ramen met kip, shoyu ramen en spicy ramen. Naast ramenshops uit Nijmegen (ToKokoro Ramen), Delft (Nikkou Ramen) en Düsseldorf (Tokyo Ramen Takeichi) zijn natuurlijk ook grote restaurantnamen uit de Amsterdamse ramenscene present. Tokyo Ramen Iki bijvoorbeeld en Fou Fou Ramen. Topchef Dennis Huwaë, bekend van Daalder en Edel by Dennis, is ook van de partij en zal een speciale ramen bereiden: “Toen ik nog bij het Okura Hotel kookte hadden we iedere zondag een ramenlunch. De hele zaak zat dan vol met Japanners. Ik heb in die tijd zoveel ramen gemaakt.”

Karaokefeestje
Volgens Sam doet Japanse noedselsoep het goed met Japanse snacks erbij. Vandaar dat ze een compleet happenpeloton heeft aangerukt. Snack erop los met gefrituurde kip, hartige pannenkoeken (okonomiyaki), duck buns en gyoza (dumplings). Smeer daarna je keel met Asahi Super Dry Beer, zodat je strot in optima forma is voor het karaokefeestje dat Bar Karakter/Baohuis zullen bouwen. Kaartjes voor het festival kosten 8 euro per persoon en zijn te koop via Sams blog.

 

DeWestkrant