Noedelsoep: slurp je een weg door Amsterdam-West 2.0

Khao soi van Thai Thai Poppetje.
Hoogstins2024

Van alle noedels die er in West zijn, kun je een slinger om de stad knopen. Wij vertellen je waar je nu moet zijn voor de beste noedelsoepjes van West.

Dat wij nogal dol op noedelsoepjes zijn bleek al eerder uit dit artikel. Omdat zaken gaan en komen, hebben we een nieuwe lijst gemaakt. Noedels slurpen is namelijk altijd slim, zeker met deze kou.

Mogu, Admiraal de Ruijterweg 334A
Bij deze razend populaire zaak in Bos en Lommer kun je je eigen noedelsoep in elkaar zetten. Selecteer circa 400 gram groente (lotuswortel, tofu, rijstcake, paksoi, tempeh, aardappels, paddenstoelen) en bepaal in welke bouillon je de ingrediënten wilt laten garen. Wedden dat je zintuigen bij de eerste hap in vervoering zullen raken?

Sora, Marco Polostraat 223H
De noedels voor de ramen haalt de eigenaar van Sora uit de plek waar hij én de populairste noedels van Japan zijn geboren: Sapporo, de stad die onder foodies geldt als de ‘ramen-hemel’. In de winter is de tonkotsu shoyo ramen een uitstekende opwarmer. Deze troostrijke noedelsoep op basis van varkensbouillon met gegrild varkensvlees, bosui en nori rolt door je mond rolt als die goddelijke Thaise kippensoep, thom kha kai. De soep is niet zoet, zout, zuur of bitter maar ‘umami’. Deze vijfde smaak vind je onder meer in truffel, paddenstoelen, soja, wasabi, makreel en varkensvlees. Neem de proef op de som!

Thai Thai Poppetje, Van Speijkstraat 157HS
Sinds ik deze funky zaak in 2020 ontdekte, ben ik lyrisch over Thai Thai Poppetje in De Baarsjes. Nog steeds is de setting formidabel, de service top en het eten goddelijk. Mijn favoriet is de signature dish, khao soi. Dit gerecht komt uit Chiang Mai en bestaat uit een soep van rode en gele kokoscurry met verse eiernoedels. In de bowl vind je ook ei en mustard greens, een soort Aziatische kool. Naar keuze kun je er krokante kip, jackfruit of tofu bij laten doen. Deze verrassende en o zo verkwikkend soep bewijst weer overtuigend dat de Thaise keuken een van de beste van de wereld is.

Takumi, Kinkerstraat 140
Takumi zat al in De Pijp en de Rivierenbuurt plus de rest van Europa, voordat de noedelketen vorige zomer neerstreek in Oud-West. De noedels waarmee de koks hier koken, zijn er ook in een vegan versie. Normaliter worden noedels gemaakt met ei, maar de vegan variant is gemaakt van volkoren bloem en is ‘volledig vrij van dierlijke produkten’. De noedelsoepjes waar de zaak bekend om staat, drijven in verschillende soorten bouillons (miso, kip) en hebben toppings als groenten, gefrituurde garnalen en zoete aardappel.

The Noodle Shop, Foodhallen
Bij deze kraam in Oud-West focussen ze zich vooral op ‘droge’ noedels, zoals vegan rice noodles met edamame bonen, pistaches en een groene curry. Maar dikke kans dat de dagspecialiteit een Japanse noedelsoep is, bijvoorbeeld eentje met gestoofd varkensvlees, paksoi en een gemarineerd ei.

2X BONUS
Aries Noodles, Koningin Wilhelminaplein 58
De noedelkoning van Nieuw-West is een begrip binnen de Indonesische gemeenschap in Amsterdam en omgeving. Aries laat zijn zelfgemaakte noedels in de wok glijden óf in een pan met bouillon. Hij doet er verse groenten en kruiden bij en naar keuze pittige kip, zoet varkensvlees, rundergehaktballetjes en wonton. Als je de vegetarische optie bestelt, doet hij er tofu en champignons bij. Voor de liefhebber: Aries bakt geregeld ‘kippenkroepoek’, ook bekend als kulit ayam.

Fou Fow, Elandsgracht 2A
Hoofdstedelijke foodies weten meteen waar je het over hebt als je dit adres in de Jordaan noemt. De Japanse noedelsoepen van kok en filmmaker Fow Pyng Hu zijn namelijk een begrip in de stad. Hij serveert ze op twee plekken, waaronder deze locatie in de Jordaan, niet ver van Oud-West. De noedels dobberen bijvoorbeeld in een kipbouillon met vis, zoals de tori lemon ginger ramen. In de bowl vind je ook gember, kip, bosui en spinazie.

The Noodle Shop in de Foodhallen. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant