Hollandse Nieuwe: 6 topadressen in West

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Sinds 15 juni is de Hollandse Nieuwe er weer. Volgens kenners heeft het visje dit jaar een hoger vetpercentage dan voorgaande jaren. Ook zou de haring ‘uitzonderlijk goed en lekker’ zijn. Heb je ‘m nog niet geproefd, neem dan nu de proef op de som en lijf er eentje in bij een van deze adressen in West.

Café-restaurant Amsterdam, Watertorenplein
Wil je op een deftige manier een Hollands Nieuwe verorberen, dan is dit instituut in Westerpark een optie. De haring komt op een spierwit bordje met ui en zuur. Bestek erbij, servetten ernaast om je vette bekje schoon te lappen. Een visje voor mesdames et messieurs (of zij die daarvoor door willen gaan).

Everts Vishuisje, Potgietersstraat
Sinds april dit jaar is Evert van Rossum de trotse eigenaar van deze viskraam in Oud-West. Hij is daarmee in de voetsporen getreden van de legendarische haringspecialist Jan Schilder, die hier ruim 25 jaar een viszaak had. Vooral als de Hollandse Nieuwe kwam liep het hier storm. Ook bij Evert vliegt de haring de tent uit. De laatste tijd levert hij regelmatig voor haringparty’s. Op verzoek kan hij dat ook voor jou doen.

Viscentrum Volendam, Kinkerstraat
Jacq Schilder en zijn team doen er alles aan om klanten zo snel mogelijk te laten happen in een Hollandse Nieuwe. No-nonsense zaak in Oud-West waar vis op een erepodium staat en klanten keer op keer terugkomen.

Vishandel Mop, Jan Evertsenstraat
De roots van deze zaak gaan terug tot 1931 en nog steeds draait de zaak als een dolle. Mop is een van de culinaire paradepaardjes van De Baarsjes. Een uitstekende plek om een Hollandse Nieuwe soldaat te maken.

Volendammer Vishandel, Ten Katemarkt
Bij deze kraam in Oud-West is het lekker old skool haring happen; staand in de buitenlucht stukjes Hollandse Nieuwe naar binnen laten glijden.

Zeeduivel, J.P. Heijestraat
Bij deze viswinkel in Oud-West vind je Jordanese gezelligheid, visgerechten en natuurlijk de Hollandse Nieuwe. Want zoals de eigenaren zelf zeggen: “Een viswinkel is geen viswinkel zonder haring.”

DeWestkrant