Kerstwandeling door De Avondmarkt

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

Je benen strekken tijdens kerst? Loop door je lokale avondwinkel en scoor de een na de andere culinaire trofee! Om je op weg te helpen, hebben we een route door De Avondmarkt in Westerpark uitgestippeld.

De Avondmarkt aan de Wittenkade is een instituut. Deze supermarkt extraordinaire is al vijftig jaar elke avond open en heeft een collectie die niet zou misstaan in een culinaire versie van het MOMA in New York: Museum of Modern Edible Art (MOMEA). Met kerst is de zaak open van 12.00 tot 20.00 uur. We geven je graag een rondleiding. 

Halte 1: (fris)drank
In de koeling, in de schappen. Aan frisdrank geen gebrek in het eerste deel van de zaak. Kiezen is zeker geen eitje. Weet je wat? Zoom gewoon in op het Duitse merk Aqua Monaco, dan pak je het in ieder geval biologisch en spannend aan. Vooral het gemberbiertje met ‘hot Peruvian ginger’ klinkt ons als muziek in de oren. In de collectie vind je ook drankjes om mee te mixen, zoals tonic water extra dry.

Halte 2: kaas
De kaascollectie van De Avondmarkt is een lust voor het oog. Niet alleen dankzij de kazen, maar ook om de accessoires erbij – borrelplanken, vijgenbrood, chutneys. Het kaasje dat de show volledig steelt, is de gorgonzola met zwarte truffel. De ingrediënten zijn los van elkaar al overheerlijk. Samen helemaal uit de kunst.

Halte 3: salades
Om de hoek van het kaasvak draait alles om charcuterie, paté én salades. Het zijn niet de minsten die hier liggen te lonken. Wat dacht je bijvoorbeeld van forelsalade met champagne?

Halte 4: koekjes
Net achter je vind je de fruitcollectie. Op de vitrine erbij staan huisgemaakte vruchtenjams. Hoewel die ook een aanrader zijn, vragen we nu je aandacht voor de potten met ambachtelijk bereide koekjes van het Siciliaanse familiebedrijf Dolce Baci (‘zoete kus’). Deze beauties hebben amandel en honing als basis en zijn op smaak gebracht met fruit, pistache of chocolade.

Halte 5: wijn
Duik nu vanaf de fruitafdeling de wijnhoek in. In het kastje bij de ingang staan biologische wijnen van Neleman, die alleen al om de naam de moeite waarde zijn: Just Fucking Good Wine. Precies wat je wilt in een Fucking Weird Year. Bovendien zijn wijngoeroes er lovend over. Zo geeft wijnschrijver Harold Hamersma de krachtige en fruitige rode wijn maar liefst een 8,5.

Halte 6: bier
Loop je vanaf de wijn richting de kassa, dan kom je langs een ander bijzonder drankje: ANNA, het eerste biertje van brouwerij The Republic in Osdorp. De makers beschrijven het als ‘een zwaar blondje, dat ‘lekker fris’ is. Weer een reden waarom De Avondmarkt mega sympathiek is: de eigenaar wil graag een podium zijn voor startende ondernemers.

Halte 7: zoutjes
Op weg naar de kassa vind je het fabuleuze ‘knabbelschap’: zelf gebrande noten, zakken chips in 1001 smaken, en van verschillende ingrediënten: aardappels, groenten, peulvruchten. Zoutjes zijn er ook in overvloed, waaronder de kaaskoekjes van Roka uit Emmeloord. Deze cheese crispies worden nog altijd gebakken volgens het originele recept dat in 1949 werd ontwikkeld in de banketbakkerij van de familie Roodenrijs in Delft. Alle variaties knapperen soepel weg, maar het koekje met Goudse kaas is onze favoriet.

Halte 8: chocolade
Een meter van de kassa wacht je nog een verrassing: Amerikaans snoepgoed! Je glazuur barst bijna als je ernaar kijkt, maar wat kun je er soms zin in hebben. Zoom in op de peanut butter cups van Reese’s! Brokjes goddelijke smeuïgheid. Bij De Avondmarkt vind je ze in verschillende vormen en zowel met melkchoclade als met witte chocolade.